fredag 25. oktober 2019

En skjult skattekiste

Noen ganger hever man øyebrynet aldri så lite når blikket faller ned på hva som spilles på de forskjellige innspillinger og avdekker noe spesielt. Denne gangen er det norsk/dansk/svensk/tysk barokkmusikk som er lydfestet av Caroline Eidsten Dahl og Ensemble Freithoff og denne platen avdekker faktisk en liten musikalsk skatt.

Johan Henrik Freithoff (1713-1767), Georg von Bertouch (1668-1743) og Johan Daniel Berlin (1714-1787) har alle et sterkt bånd til Norge, både som bymusikere og komponister. At man på platen Sonata Norwegica også drar med seg den svenske komponisten Henrik Philip Johnsen (1717-1779), får man bare ta som en fin bonus.
Den «norske» barokkmusikken er nok lite kjent, derfor er det veldig gledelig når det dukker opp musikk som faktisk er skapt her på berget på 1700-tallet.
Og det skal også sies at vår meget dyktige blokkfløytist Caroline Eidsten Dahl så visst ikke gjør skam på denne fine musikksjangeren som selvsagt har sine røtter i den tyske musikken.
På denne platen har hun med seg musikere som utgjør Ensemble Freithoff - som består av Christiane Eidsten Dahl, barokkfiolin - Kate Hearne, barokkcello og Vegard Lund på strengeinstrumenter.
Musikken som du hører skiller seg ikke nevneverdig fra datidens musikk i mellom-europa. Den er vakker og virtuos - noe musikerne er særdeles flinke til å løfte frem.
Sonata Norwegica er en fin plate hvor du kan ta et lite dykk ned i den skandinaviske barokkmusikken - eller om du bare vil skjenke deg et glass vin og nyte musikken fra sofakroken.

På platen:
Johann Henrik Freithoff: «Trio sonate i G-dur», «Sonata i G-dur»
Georg von Bertouch: «Trio sonate nr.8 G-dur», «Trio sonate nr.14 i g-moll»
Henrik Philip Johnsen: «Sonate i Ess-dur». «Trio sonate i D-dur»
Johan Daniel Berlin: «Sonatina i d-moll»

SONATA NORWEGICA: Freithoff, Berlin, Johnsen og Bertouch 
Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyter
Ensemble Freithoff
LAWO Classics LWC1165 (2018)
Spilletid: 69:38

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar