fredag 23. oktober 2020

Et dykk ned i en komponists hverdag

Johan Kvandal (1919-1999) var en av våre store komponister - ikke bare innen kirkemusikken, men også i mer verdslige former. Denne innspillingen dreier seg i stor grad om musikk Kvandal skapte i perioden 1959-1974, da hans daglige virke var på orgelkrakken i Valerenga kirke i Oslo.

På denne innspillingen møter vi sopranen Lina Johnson og organisten Arnfinn Tobiassen i sanger, samt rene orgelverk.
Det er alltid spennende å lytte til musikk man sjelden eller aldri hører. Undertegnedes ører har som regel landet på fløytekonserten, obokonserten, strykekvartettene eller min personlige favoritt «Triptychon» i en fin-fin innspillingen med Oslo-filharmonien ledet av Mariss Jansons.
Nå er det altså den litt mer nakne musikken til Kvandal som formidles - og det gjøres godt.

Lina Johnson har en flott og sterk stemme, samtidig som hun kler de mer vare og pinible strofene på en nydelig måte. Og organist Arnfinn Tobiassens spill på Verschueren-orgelet i Vår Frelsers kirke i Haugesund er av det meget fine slaget.
Dette er en viktig innspilling - der musikerne henter frem musikk som ikke til daglig er å høre. Slik skapes det referanser - både for andre musikere og for publikum.

Kvandal pendlet mellom de ulike stilarter i sin komponistgjerning - og det er interessant å legge merke til Kvandals bruk av orgelet - både med virtuositet og som ledsagende stemme til sangen. 

Platen er fint satt sammen, og programmet balanserer godt. CD-heftet er ført i pennen av kordirigenten og organisten Torkil Baden.

På platen:
«Tre julesamlemer» (1946)
«Koralforspill over Ljoset yver landet dagna» (1956) 
«Benedictum Dominum» op.17 (1957)
«Toccata for orgel» op.5 nr.3 (1958)
«Meditasjon for fastetiden» (1961)
«Jeg er kommet som et lys til verden» (1963)
«Til deg Herre, tar jeg min tilflukt» op.26 nr.1 (1966)
«O Domine Deus» op.26 nr.2 (1966)
«Partita over folketonen Hvor er det godt å lande» op.36 (1971)
«Preludium» (1977)
«Fantasi for orgel» op.83 (1996)
«To religiøse sanger» (1965)

Om musikerne:

«This Norwegian soprano deserves to go far» skrev britiske Opera Magazine om Lina Johnson i 2018. Hun debuterte på Det Kongelige Teater i København i 2011 og Den Norske Opera og Ballett i 2012, og har siden gjestet utallige operahus med hovedroller som spenner fra Mozart, bel canto og tysk senromantikk til nykomponerte operaer.

Organist Arnfinn Tobiassen har sin utdannelse fra Royal Academy of Music i London. Han er kantor med base i Olavskirken på Avaldsnes (Karmøy), hvor han leder menighetens omfattende musikk- og kulturarbeid. Tobiassen var kunstnerisk og daglig leder for Norsk orgelfestival i perioden 2015-2019. Han er også aktiv som konsertmusiker i inn- og utland, og har vunnet priser i store, internasjonale konkurranser.

JOHAN KVANDAL: A Quiet Beauty - Works
Lina Johnson (sopran) - Arnfinn Tobiassen (orgel)
LAWO Classics LWC1203 (2020)
Spilletid: 57:57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar