onsdag 14. oktober 2020

Kanskje Bergen-filharmoniens aller beste


 
Operaen «Peter Grimes» av Benjamin Britten er en av 1900-tallets store forestillinger. Den har alt - drama, briljant musikk, og er en scenisk/musikalsk åpenbaring. Nå er cd-platen her - tre år etter at denne oppsetningen ble presentert under Festspillene i Bergen og senere i London.

Dette er en triumf for ett av våre flotte orkestre, som denne gangen samarbeider med et knippe fantastiske solister, samt sitt eget kor, samt Edvard Grieg kor, Royal Northern College of Music chorus og Choir of Collegium Musicum.

Det er dette med å overføre en opera til cd da. Det mangler noe meget viktig - det visuelle. Likevel blir du som lytter dratt inn i det drama som utspiller seg i operaen, og faktisk går det fint om du leser deg litt opp i forkant, kanskje ser en annen innspilling (DVD) i forkant, for så å ta inn over deg dette inderlige drama som Benjamin Britten (1913-1976) har skapt. Og tro meg - investeringen betaler seg. Dette er en unik forestilling!

Og når vi bare tar for oss det klingende resultat, tror jeg knapt jeg har hørt noe lignenede. Det er på alle måter en både levende og inderlighet i formidlingen, så i løpet av to timer og 18 minutter får du en meget god opplevelse.

Solistene i verket kan sin Britten. Stuart Skelton (tenor) har gjort hovedrollen med bravur tidligere, og han skuffer så visst ikke denne gangen heller. Hans formidling er både imponerende og troverdig. Og når han får en rekke glitrende sangere med på laget (Erin Wall, sopran - Roderick Williams, baryton - Susan Bickley, mezzo-sopran) - stråelnde solister og et orkester som her virkelig viser sin klasse under ledelse av Edward Gardner, er det bare å bukke pent og takke for en fantastisk opplevelse.

Anbefales på det varmeste!

BENJAMIN BRITTEN: «Peter Grimes». opera i 3 akter
Stuart Skelton (tenor), Erin Wall (sopran), Roderick Williams (baryton), Susan Bickley (mezzo-sopran), Vibeke Kristensen (sopran), Hanna Husahr (sopran), Robert Murray (tenor), Neal Davies (bass-baryton), Vatherin Wyn-Rogers (mezzo-sopran), James Gilchrist (tenor)
Bergen filharmoniske kor, Edvard Grieg kor, Royal Northern College of Music chorus og Choir of Collegium Musicum
Bergen Filharmoniske orkester - Edward Gardner (dirigent)
CHANDOS CHSA 5250(2) - dobbel cd (2020)
Spilletid: 138:17 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar