tirsdag 6. april 2021

Pianistiske eventyr


 Jeg har lyttet mye gjennom årene, men en gang i blant hører jeg musikk av "eldre" årgang for første gang. Slik ble det da Christian Grøvlens nye plate «Eventyr» snurret i spilleren. Ut av høyttalerne kom det musikk av Geirr Tveitt som for meg var helt ukjent. 

For en opplevelse!


Geirr Tveitt (1908-1981) skrev «Eolsharpa» i 1945 - og her får vi oppleve et klanglig overflødighetshorn som virkelig setter seg i øregangene. Musikken til Tveitt er tydelig inspirert av det franske musikklynnet, all den tid han blant annet fikk plass i klassen til Nadia Boulanger, samt undervisning av Arthur Honegger og Heitor Villa-Lobos.

At Grøvlen også har tatt frem musikk av Alf Hurum (1882-1972) er prisverdig. Suiten «Eventyrland» sender oss rett inn det norske eventyret med titler som Tusselag, De tre trold og Nordlysdötrene. Betegnende titler som Grøvlen formidler perfekt.

Christian Sinding (1856-1941) er for de aller fleste forbundet med det lille, men akk så sagnomsuste stykket «Frühlingsrauschen». Men Sinding var en av de virkelig betydelige norske komponistene, noe blant annet den italienske pianist og komponist Ferruccio Busoni tilkjennegav, og klaversonaten fra 1909 er et strålende verk som fortjener stor oppmerksomhet. Og i Grøvlens tolkning er denne sonaten blitt en nytelse å lytte til.

Platen avsluttes med Edvard Grieg og hans «Ballade op.24», et sårt verk skrevet i en tid Grieg hadde kanskje sin mørkeste periode i livet, der begge foreldrene døde og hans forhold til Nina var vanskelig.

Christian Grøvlen viser med all tydelighet at han her tar steget inn i den absolutte pianistiske toppklasse. Musikken er drivende godt spilt, og hans følsomme og maleriske spill i Geirr Tveitts og Alf Hurums musikk er stor kunst.
Griegs musikk finnes det utallige innspillinger av. Versjonen som presenteres her viser igjen hvor mye musikerens følsomme spill kan fargelegge opplevelsen. At Grøvlen også har en teknikk som imponerer kommer tydelig frem i blant annet Sindings sonate.

Denne platen skal garantert få mange turer i spilleren fremover. Den er enkelt sagt strålende!

CHRISTIAN GRØVLEN: «Eventyr»
2L 163 (2021)
Spilletid: 85.07


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar