fredag 16. juli 2021

Dette er kunst for alle!


 Det spilles på et piano, så man nesten kan høre smilet fra tangentene. Det ledsagende orkesteret er så tilstede i samspillet med pianisten at det er en fryd. Velkommen til året 1785 - og noen av Wolfgang Amadeus Mozarts (1756-1791) fineste klaverkonserter.


Pianisten er Leif Ove Andsnes og orkesteret er Mahler kammerorkester - en kombinasjon som tidligere har vist seg som en aldri så liten åpenbaring. Når samarbeidet nå tas med til Østerrikes store musikalske geni, der de tre konsertene som ble skrevet i 1785 (20-22) presenteres, vises nå at musikkverdenen har et annet geni på lur - den norske pianisten. Vel - nå må det sies at Andsnes sitt talent har vært stort i snart en mannsalder og nå serverer han disse verkene med en friskhet som er på høyde med de aller største innspillingene gjennom tidene.

Det bare å innrømme at undertegnede har en slag nesegrus beundring for Andsnes sin musisering - om det er gammel musikk eller splitter ny musikk (sjekk f.eks ut hans innspilling med Bent Sørensen klaverkonsert) - uansett så blir resultatet interessant med en klanglig forståelse av musikken han gir seg i kast med, så Andsnes sin produksjoner er vel verd å lytte til med jevne mellomrom.

På denne innspillingen er Andsnes også orkesterleder. Og det er godt å høre hvordan solist og orkestermusikere "smitter" hverandre i disse tolkningene. Her spilles det ball (for å bruke et forslitt uttrykk), på høyt nivå.

Selv om hele opplevelsen på denne dobbelt-cd'en er av det sjeldent gode slaget, er det nok de tre klaverkonsertene og klaverkvartetten i g-moll som frembringer den aller største jubelen i undertegnedes ører. Og det må sies at det er en fornøyelse å høre kontrastene i solistens og orkesterets spill.

Så er det bare å vente på neste runde med Andsnes/Mozart - og da har den dyktige pianisten hentet frem musikk fra året etter - altså 1786. Jeg gleder meg i alle fall.

På platen:

«Klaverkonsert nr.20 d-moll» K466
«Klaverkonsert nr.21 C-dur» K467
«Klaverkonsert nr.22 Ess-dur» K482
«Fantasi c-moll» K475
«Klaverkvartett g-moll» K478
«Masonic Funeral Music» K477

WOLFGANG AMADEUS MOZART: Mozart Momentum 1785
Solist og dirigent: Leif Ove Andsnes
Mahler Kammerorkester
SONY Classical 19439742462 (2021)
Spilletid: 134:59 (2 cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar