mandag 19. juli 2021

Spillets enkelhet


 Trompet og orgel er en fin kombinasjon. Og når to av landets ledende instrumentalister på området musiserer sammen, er det bare å kose seg. 


Tine Thing Helseth har selv plukket ut sine favorittstykker til denne innspillingen, og vi får presentert flotte små stykker - både originalskrevet for trompet og orgel, samt med en rekke gode arrangementer for denne musikalske duoen.

Nå skal det selvsagt sies at dette ikke er noen revolusjon av en plate. Den inneholder kjente og kjære toner, og musikernes samspill gjør lyttingen hyggelig og forholdsvis interessant. Dette kan vel kalles en bruksmusikk-innspilling. Det åpner stilfullt med Marc-Antoine Charpentiers preludium fra «Te Deum», og ja det er den som er kjent som eurovisjons-hymnen.

Så følger en rekke fine arrangementer signert Tine og medmusiker Kåre Nordstoga, samt av Jarle Storløkken. Og noen av stykkene hører også med til undertegnedes favoritter - blant annet «Gammal Fäbodpsalm från Dalarne», «Shenandoah» og «Trumpet Tune» av Henry Purcell. 

Likevel er det da hun tolker musikken fra Georg Philip Telemanns «Heldenmusik», samt Jeremiah Clarkes «Suite i D-dur» (den med «Trumpet Voluntary») - og ikke minst Egil Hovlands nydelige «Elegi» op.27 at man virkelig kan spisse ører - for her det spill av ypperlig merke.

Du finner også perler av Edvard Grieg, Alessandro Marcello, Felix Mendelssohn og Birger Sjöberg, ja til og med Henning Sommeros «Vårsøg» har hun tatt med - uten å ødelegge platens lette klassiske preg.

Kåre Nordstogas ledsagende spill er godt og lydhørt, og Oslo domkirkes orgelklang er av det varme og fine slaget og matcher godt Helseths trompetklang.

Et lite minus er at musikkvalget ikke pirrer mer enn at dette er koselig (med enkelte unntak). De fleste trompetister av det ypperlige slaget har gjort lignende plater, selv om innholdet på denne innspillingen selvsagt har en stor dose norsk musikk. 

God plate!

TINE THING HELSETH: Magical Memories
Medvirkende: Kåre Nordstoga, orgel
LAWO Classics LWC1216 (2021)
Spilletid: 67:52

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar