torsdag 1. juli 2021

Samtidens spenn


 Morten Eide Pedersen (1958-2014) var for mange komponister en mentor av de virkelig sjeldne. Hans virke ved Grieg-akademiet er betydelig, og nå får vi også kjennskap til hans musikk med to plateutgivelser.


Det er pianisten Signe Bakke som har tatt et prisverdig initiativ til å dokumentere Eide Pedersens musikk for ettertiden med disse innspillingene.

På denne første platen får vi i hovedsak et møte med komponistens pianomusikk, samt noe ensemblemusikk.

For å få en optimal lytteropplevelse er det bare å gi seg i kast med et godt cd-hefte ført i pennen av Hild Borchgrevink.  I tillegg anbefales også et besøk på denne nettsiden - der flere opplysninger, samt en del lydklipp kan hjelpe lytteren på veien. For det er ikke bare å sette seg ned i godstolen med cd-plata snurrende i spilleren, her kreves det meget aktiv lytting og en god porsjon åpenhet.

Men genialiteten til Morten Eide Pedersen får man et godt innblikk i med denne utgivelsen. Hans musikk spenner fra det komplekse improvisatoriske i «Storyboard», til de helt enkle og neste beskjedne pianoklanger. Den spesielle sfæren som utvikles med denne platen, kan trygt sies å være unik - og her anbefales så absolutt flere gjennomlyttinger. Ta gjerne ett og ett verk, les om verket - og la det synke inn. Opplevelsen kan bli riktig så god av slikt.

Musikerne på plata gjør en imponerende innsats. Det krever utrolig mye av eksekutørene både når det gjelder innstudering - som inkluderer arbeidet med å forstå musikken, samtidig som man skal ha en egen mening om utførelse - og selve formidlingen av musikken. 

Takk til signe Bakke som har tatt dette initiativet - og også takk til plateselskapet - som satser på en utgivelse som befinner seg i det smale feltet av norsk musikk.

På platen:

«Storyboard» (1993)
«When Silence becomes singing» (1994)
«T.S. Elliot Impressions» (1998)
«Slowness Studies» (2007)
«Soccorsi for klaver» (2007)
«Impossible Images» (1999)

Musikere: Signe Bakke (piano), James Clapperton (piano), Kjetil Møster (saxofon), BIT20 ensemble, René Wiik (saxofon) og Craig Farr (slagverk)

MORTEN EIDE PEDERSEN: «Soccorsi»
LAWO Classics LWC1213 (2021)
Spilletid: 75:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar