mandag 20. september 2021

Melodisk og klanglig


 Ståle Kleiberg (f. 1958) fornekter seg ikke. Han skriver musikk som engasjerer, og som er spekket med nydelige klanger og spennende melodier. Hans nye plate med konserter for fiolin, bratsj og cello er for en nyromantisk godbit å regne.


Publikum trenger egentlig ikke lete etter musikens sanne uttrykk på denne innspillingen. Det ligger der - åpent for alle ører. Så selv om musikken er skapt i perioden mellom 1993-2019, så trenger man absolutt ikke engste seg for å sitte i sofakroken som et stort spørsmålstegn etter å ha lyttet seg gjennom denne platen.

Musikken er lekende og Kleiberg legger sine fine farger på både solister og orkester. Vi møter et orkester i strykeformat, samt et fullt symfoniorkester i disse tre konsertene. «Dopo» for cello og orkester er det eldste verket på denne plata - skrevet i 1993 og henspeiler på komponistens skuffelse og sorg over at etnisk rensing fortsatt praktiseres i deler av Europa - 50 år etter Holocaust. Det er tidligere spilt inn med Øyvind Gimse og Trondheimsolistene i 2001 - og jeg må si at dette verket står seg godt, også i cellist Fredrik Sjölins tolkning.

Plata åpner med Marianne Thorsen som solist i «Fiolinkonsert nr.2» fra 2017 - et verk inspirert av tre billedserier skapt av maleren Kjell Par-Iversen. Riktig så malerisk er det hele, med et usedvanlig flott spill av solisten. 

Platen avsluttes med det nyeste verket på platen - en bratsjkonsert skrevet til stortalentet Eivind Ringstad. Bakteppet her er Edvard Munchs variasjoner over Livets dans-motivet. Og det kan trygt registreres at Kleiberg så absolutt klarer å mane frem øyeblikksbilder hos undertegnede. Godt skrevet.

Solistene er av ypperste klasse. Thorsen og Sjölin er nevnt og Ringstad bratsj-klang er aldeles nydelig. Tre solide verk altså - tuftet på komponistens evne til å formidle er klanglig landskap som er av det meget tiltalende slaget. Komponisten har selv ført i pennen CD-heftet. Slikt sett blir hans intensjoner et velkomment bidrag til en rik opplevelse.  

Trondheim Symfoniorkester er ypperlige medspillere - meget godt ledet av Peter Szilvay.

Og igjen må det skrytes av lyden til Morten Lindberg og hans mannskap. De skaper en ekstra dimensjon til den musikalske nytelse.

STÅLE KLEIBERG: Concertos
Solister: Marianne Thorsen, fiolin - Eivind Ringstad, bratsj og Fredrik Sjölin, cello
Trondheim Symfoniorkester - Peter Szilvay (dirigent)
2L166 (2021)
Spilletid: 58:07

Lyd: Musikken kan oppleves i 5.1 Dolby TrueHD, 7.1.4 Dolby Atmos, 2.0 LPCM og 7.14 Auro-3D

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar