torsdag 23. september 2021

Mektig imponert!


 Her kaster Bergen-filharmonien seg rett inn i en av de virkelig store symfoniene. Og sammen med dirigent Thomas Dausgaard kommer de fra det med et imponerende resultat. Denne innspillingen av Anton Bruckners første versjon av hans tredje symfoni - som også kalles for Wagnersymfonien - går rett hjem hos undertegnede.


Jeg har alltid hatt en type lidenskap for Anton Bruckner (1824-1896). Fascinasjonen over orkesterbehandlingen og de usedvanlig lange linjene gir en slags euforisk opplevelse under lytting til hans musikk. Og i likhet med Richard Wagners musikk er jeg nok hodestups "forelsket" i denne østeriske tonemagikeren.

Nå var ikke Bruckner fornøyd med den første versjonen av denne symfonien - og han bearbeidet den flere ganger. Likevel er min mening at denne versjonen - altså originalen - så til de grader er fullendt. Merkelig nok er det ikke mange innspillinger av versjon 1 som finnes i dag - så derfor er en mektig innspilling fra et orkester som er i ferd med å erobre den orkestrale verdensscenen mer enn velkommen.

Thomas Dausgaard er en usedvanlig dyktig dirigent. Hans dype forståelse for musikken vises med denne innspillingen - og på et smått magisk vis får han et pulserende Bergen-orkester til å bli ett. Opplevelsen er intens, den er morsom og den griper tak i lytteren og holder deg fast den snaue timen symfonien strømmer ut av høyttalerne.

Bergen-filharmoniens klang er her som skapt for den mektige orkestreringen til Bruckner. Men også i de lysere og lettere partiene av symfonien - for eksempel triodelen i Scherzoen, strømmer orkesterets formidling på nydelig vis.

Lydteknikerne bak denne platen må ikke glemmes. De gjør en formidabel jobb med å bringe orkesterets herlige klang inn i stua.

Denne platen er allerede blitt en av mine virkelige favoritter. Lytt til den og du vil forstå! Et fyldig cd-hefte gjør også opplevelsen stor.

ANTON BRUCKNER: «Symfoni nr.3 - Wagnersymfonien»
Bergen Filharmoniske orkester - Thomas Dausgaard (dirigent)
BIS-2464 (2021)
Spilletid: 56:35

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar