lørdag 8. januar 2022

En ganske så hyggelig Mozart


 Klaverkonsertene til Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) er flotte konserter. Fine å lytte til da du kan krølle bena opp under deg i godstolen mens klangene fyller rommet. Denne platen er intet unntak, mye takket være en dedikert og dyktig solist.


Det er de tre første klaverkonsertene som ble skrevet de siste ni årene Mozart levde. Alle gjort med den sedvanlige gode penn. Men Mozart ville selv at disse konsertene på en måte skulle bli allemannseie. Med andre skrev han dem med den intensjonen at selv dyktige amatører håpefullt kunne gi seg i kast med dem.

Mozart var uten tvil en mann av stort pågangsmot. Først skulle han skrive musikken, så engasjere orkestermusikere, leie lokale og på toppen av det helle skulle han spille selv - jojo man må ha overskudd til slikt.

Disse tre konsertene (nr.11, 12 og 13) er nok ikke av de vasseste Mozart har skrevet, men likevel er det en god opplevelse å lytte til Håvard Gimses eminente spill i disse konsertene. Han er tro mot partituret og han drysser litt vakker notesnø over kadensene som spilles.

Konsertene er innspilt drøssevis av ganger - og det krever mot og musikalsk trygghet å gjøre disse konsertene tilgjengelig for all ettertid. Håvard Gimse kommer som sagt ut av dette prosjektet med et solid pluss i margen og Trondheimsolistene er stødige medspillere, selv om undertegnede en del ganger synes orkesterets lydbilde blir i overkant massivt og mangler kanskje en liten klype eleganse. I mine ører ville nok et slankere ensemble hadde gjort seg enda bedre.

Ta også en titt på Gunnar Sæthers interessante skriverier i cd-heftet. 

God plate!

På platen:
«Klaverkonsert nr.11 F-dur» K413
«Klaverkonsert nr.12 A-dur» K414
«Klaverkonsert nr.13 C-dur» K415

WOLFANG AMADEUS MOZART: Klaverkonserter
Håvard Gimse, solist
Trondheimsolistene - Geir Inge Lotsberg (dirigent)
FABRA records FBRCD-23 (2021)
Spilletid: 70:16

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar