torsdag 27. januar 2022

Søkende - nysgjerrig


Symphonic Concerto for cello og orkester av Lasse Thoresen (f. 1949) gir oss som lytter en helt spesiell opplevelse. Komponistens evne til å legge unike farger i sin musikk kommer også denne gangen opp til overflaten - meget godt hjulpet av solisten Amalie Stalheim.


Fjell, tåke, dal og trær er konkrete bilder som nevnes i programmet til denne konserten - også at det hele kan beskrives som en sinnstilstand der musikken utforsker det ukjente og desorienterende terrenget. Å trekke en slik linje inn i noe så konkret som naturens uforutsigbare sammensetning virker i dette verket både spennende og opplevelsesrikt.

Spenningen ligger i Thoresens behandling av celloen som soloinstrument i denne konserten. Fra det helt stille, nesten undrende i starten - til de ville og kaskadelignende musikalske elementene mot slutten av siste sats. Slikt skaper en fascinerende reise som helt sikkert oppleves forskjellig fra lytter til lytter.

Amalie Stalheim er en særdeles god utøver i denne konserten, en konsert hvis fulle tittel er «Journey through three Valleys: Symphonic Concerto for Violoncello and Orchestra», og som fikk sin dåp i 2008 av Truls Mørk og Oslo-filharmonien under ledelse av Jukka-Pekka Saraste. 

Solist og dirigent er altså byttet ut i denne innspillingen, men Oslo-filharmonien i godt slag er fortsatt med. En av våre virkelig dyktige dirigenter Ingar Bergby leder det hele.

Dette er kun en digital innspilling - og finnes altså ikke i fysisk form.

LASSE THORESEN: Symphonic Concerto
Amalie Stalheim, cello
Oslo Filharmoniske orkester - Ingar Bergby (dirigent)
LAWO LWD2008 (2021)
Spilletid: 41:37


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar