tirsdag 22. februar 2022

God musikk av «ukjent» komponist


 Den tyske komponisten Adolf Jensen (1837-1879) er nok ikke en komponist hele det klassiske publikummet her på berget nikker gjenkjennende til. Likevel har en norsk pianist gjort to cd-innspillinger av hans musikk.


 Adolf Jensen - er en tysk romantiker skrev absolutt hørverdig musikk i sin tid. Musikk som kanskje ikke er verken revolusjonær eller i den romantiske stjerneklassen, men musikken er av det gode slaget.

På denne platen tar pianisten Erling Ragnar Eriksen oss gjennom blant annet Jensens «Klaversonate i fiss-dur» op.25 og «Scènes carnavalesques» op. 56, og selv om dette ikke er sentrale verk i hans samtid, så er musikken absolutt av det ørevennlige slaget.

Likevel vil jeg påstå at Jensen musikk ikke skiller seg vesentlig ut fra andre og kanskje mer kejn te komponister. Men det ikke bortkastet tid å låne øret til denne innspillingen likevel - og det er mye fordi vi får fine tolkninger av Erling Ragnar Eriksen.

Eriksen er akkurat ferdig med sitt professorat ved Universitet i Stavanger, og han er tidligere mottager av Grieg-prisen (2000). Eriksen er utdannet i Tyskland og det er nok noe av årsaken til at han har funnet frem til Adolf Jensen.

Musiseringen til Eriksen er så absolutt av det gode slaget - og er du på jakt etter "ukjent" musikk fra den romantiske æraen i Tyskland, vil jeg anbefale denne platen.

Et godt teksthefte er også av det gode når en skal dykke ned i de litt ukjente musikalske ganger.

På platen:
«Klaversonate i fiss-dur» op.25
«Scènes carnavalesques» bok 2, op. 56
«Ricordanza» 
«Impromptu» op. 37
«Präludium und Romanze» op. 19

ADOLF JENSEN: Klaververk vol.2
Erling Ragnar Eriksen, piano
Toccata Classics TOCC0274 (2021)
Spilletid: 71:08

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar