torsdag 14. april 2022

Lys, klanger og mystikk


 Komponisten  Herman Vogt (f. 1976) og organisten Anders Eidsten Dahl presenterer tre verk for orgel, som gir lytteren mulighet til å reflektere over forholdsvis store ting i livet, som blant annet livets begynnelse - universets begynnelse - oppstandelsen og et musikalsk debattinnlegg vedrørende likkledet i Torino.


Komponisten tar med andre ord opp en rekke religiøse deler sett i et historisk perspektiv. Det er titlene på platas tre verk som på mange måter setter et bakgrunnsteppe for lytteropplevelsen, selv om musikken i seg selv også godt kan oppleves uten å reflektere over komponistens intensjoner med sine verk. Selv Johann Sebastian Bachs store messer og pasjoner kan selvsagt nytes uansett om man tror eller ikke.

Musikken på denne platen er på en del måter meditativ og har også et rikt klangspekter, der de helt enkle elementer settes opp mot komplekse akkorder, samt at den har melodiske linjer som er lett å følge. Dette er ikke en plate som man blir ferdig med etter en gjennomlytting. Detaljrikdommen og stemningen i musikken maner til flere runder i denne komponists rom.

Det er Ander Eidsten Dahl som bringer liv til Vogts verk. Dahl har sin bakgrunn fra Musikkhøgskolen, samt det Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i København og har en lang liste av kritikerroste innspillinger bak seg. Også på denne platen er han formidleren som "treffer" lytteren og gjør notebildet til komponisten særdeles levende for oss foran høyttalerne.

Herman Vogt har selv skrevet teksten til cd-heftet som gir et fint innblikk i komponistens tanker rundt disse tre verkene.

På platen:

«Light Shall Shine Out of Darknes» (2020)
«Ré-sur-Ré...exit» (2016)
«The Marvel of Turin» (2012)

HERMAN VOGT: Light Shall Shine
Anders Eidsten Dahl, orgel
LAWO Classics LWC1235 (2022)
Spilletid: 69:46

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar