mandag 7. november 2022

Små skatter


 Agathe Backer Grøndahl (1847-1907) har en stor produksjon som egentlig burde bæres høyt i den norske musikkarven. Det gjør Sara Aimée Smiseth noe med.


Det som møter ørene når denne platen begynner å snurre i spilleren er norsk musikkhistorie som i tid sammenfaller med Edvard Grieg. Grøndahl var en pianist av rang. Hun var i perioder elev av blant andre Hans von Bülow, Otto Winter-Hjelm og selveste Franz Liszt. At hun også ble engasjert av Grieg til å fremførte hans berømte klaverkonsert sier sitt om Grøndahls som pianist.

At hun også hadde de nødvendige kvalitetene som komponist er med denne innspillingen hevet over en hver tvil. Hennes notepenn er av det særdeles finstemte slaget og på denne platen har Sara Aimée Smiseth samlet noen av de vakre og spennende stykkene som godt kan settes på notepulten i mange hjem. 

I tillegg til disse miniatyrene presenteres vi også for et par riktig så krevende etyder (for pianisten altså). Stykker som Smiseth tar på strak arm. Og her har vi også nøkkelen til denne opplevelsen. Smiseth formidler de små miniatyrene (og etydene) med en tiltalende innlevelse som gir oss i godstolen en virkelig fin stund.

Smiseth gjør med denne platen (samt konsertforedrag om Grøndahl) et veldig viktig arbeid med å bringe en komponist som har havnet litt i skyggen av andre norske komponister fra hennes samtid.

Skaff deg denne platen - du vil garantert trives den timen musikken klinger.

BACKER GRØNDAHL: Piano Works
Sara Aimée Smiseth, klaver
Grand Piano GP902 (2022)
Spilletid: 60:14


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar