tirsdag 15. november 2022

Strenger i spenn!


 Nå begynner musikken fra covid-19 perioden å dukke opp i lydfestet format. Ole Martin Huser-Olsen har samlet 11 små miniatyrer på denne platen, som ved siden av å trigge en del tankevirksomhet rundt menneskets pandemiske reaksjoner i perioden fra mars 2020 til april 2022 også gir lytteren små musikalske godbiter å reflektere rundt.


Huser-Olsen er en av landets virkelig gode gitarister. Hans søken i gitarens klangverden er spennende og han har en evne til å finne essensen i musikken han fremfører.

Nå er verkenes tilblivelse av det spesielle slaget. Et visst virus tok nesten knekken på kulturen slik vi kjenner den, og fortsatt finner vi til dels alvorlige ettervirkninger innenfor musikkfeltet. Derfor er det virkelig flott at man har medier (f.eks en cd-plate) som kan gi oss en god og spesiell opplevelse og som kan lirke publikum tilbake i konsertsalene.

På denne platen møter vi gitaristen - helt alene. Miniatyrene er - som navnet tilsier - korte. Det lengste stykket - skrevet av Martin Romberg - er på snaut 6 minutter, mens det korteste - signert Jan Tariq Rui-Rahman klinger ut etter ett minutt og 23 sekunder. På det viset møter vi en rekke komponister (7 i tallet) med høyst personlige innganger til musikken og gitarens verden - fra en melodisk, men sørgelig «Hamar, Elegi for Andreas Pedersens gate 21» til en miniatyr der alt annet enn strengenes klanger er i fokus. Slikt skaper spenn i en innspilling.

Platen er med andre ord en særdeles interessant opplevelse, selv om den kun varer i snaut 40 minutter. 

Ta en lytt - du vil garantert bli fasinert!

På plata:
Jan Tarq Rui-Rahman (f. 1975): «Hamar, Elegi for Andreas Pedersens gate 21 (tur og retur)» og «Rudi nr.1»
Charlotte Piene (f. 1985): «No Silence. Pause. miniture #1»
Bjørn Bolstad Skjelbred (f.1970): «Lockdown Miniature #3»
Marcus Paus (f.1979): «Weserübung (9. april 2020)» og «Evening Star (On a painting by Christopher Rådlund)»
Martin Romberg (f.1978): «Niimë, variasjoner over et gammelt tema fra drømmenes rike» og «Varangian Lied, fantasi over eget tema»
Ewa Serafin (f. 1955): «Lacrimosa»
Lauri Supponen (f.1988): «Quotidian Credo»

OLE MARTIN HUSER-OLSEN: «Lockdown Miniatures»
Aurora Records ACD5109 (2022)
Spilletid: 39:15Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar