søndag 16. april 2023

En liten begivenhet


 Det er ikke ofte det kommer splitter ny gammel musikk på cd. Men det er definitivt saken her da fiolinisten Tor Johan Bøen og pianisten Eirik Haug Stømner serverer musikk av ytterst trivelig merke signert den franske komponisten Eugéne Ysaÿe (1858-1931).


Ysaÿe var en glitrende fiolinvirtuos, og han skapte en god del minneverdig musikk for sitt instrument. I tillegg arrangerte han en del musikk, slik som på denne platen. Her har ved siden av egne verk tatt for seg åtte valser, samt to andre verk av Frederic Chopin.

Musikken er i mange tilfeller av det tekniske slaget, med smektende melodier, ja man kan nesten kalle det for datidens underholdningsmusikk - eller kanskje salongmusikk er en bedre betegnelse.

Det er en ukjent del av musikkhistorien at Eugène Ysaÿe kom til Norge på sin første turne våren 1882. Turneen besøkte byene langs Norges kyst fra Trondheim til Fredrikstad. Under oppholdet i Norge komponerte og urfremførte Ysaÿe tre av sine tidligste verker, Légende norvégienne, Mazurka de Concert op. 1 og Grande Valse de Concert op. 3 for fiolin og klaver. Og nettopp disse tre verkene er sentralen på denne innspillingen.

Tor Johan Bøen gir oss i sofaen en riktig så god opplevelse i sitt samspill med pianisten Eirik Haug Stømer. De foredrar musikken på nydelig vis og spesielt i de vitruose delene av musikken viser Bøen frem en meget fin formidlingsevne.

På den første cd-platen finner vi:
«Le´gende norve´gienne pour violon et piano», «Mazurka de Concert Op. 1 pour le violon avec accompagnement de piano», «Grande Valse de Concert Op. 3 pour le violon avec accompagnement d'orchestreou de piano», «Première Polonaise», «Scène sentimentale (Sérénité)», «Scène sentimentale No. 5», «Polonaise Brilliante», «Trois Études-Poèmes pour le violon avec accompagnement de piano»og «Petite fantaisie Romantique».

Den andre platen er viet Ysaÿes arrangementer av musikken til Chopin.

EUGÉNE YSAYE: Légende norvégienne: Unknown works and arrangements for violin and piano
Tor Johan Bøen (fiolin) - Eirik Haug Stømner (piano)
SIMAX Classics PSC 1374 (2023)
Spilletid: 129.52 (2cd)

---
Som den udiskutabelt fremste utøver i sin tid inspirerte han Franck, Debussy, Chausson og flere andre komponister til å skrive noen av sine viktigste verker for seg. Men sin egen virksomhet som komponist holdt Ysaÿe så godt som hemmelig, også for sine nærmeste. Unntaket er selvfølgelig de seks solosonatene for fiolin, som til gjengjeld er de mest sentrale verkene i det moderne fiolinrepertoaret. De nye og rekonstruerte komposisjonene på denne CD innspillingen viser hvordan Ysaÿe, med sin unike spillestil, hele sitt liv utforsket og utviklet nye ideer i sin musikk. Med sine musikalske ideer brakte Ysaÿe noe nytt og unikt til sjangeren for fiolin og klaver både som komponist og arrangør.

Eugène Ysaÿe ble kjent med den norske komponisten, dirigenten og fiolinisten Johan Svendsen i Paris ca. 1880. Svendsen var sjefdirigent for Det kongelige kapell i København fra 1883-1911. I oktober 1885 inviterte han Eugène Ysaÿe til København for å være solist ved Kapellets første symfonikonsert. Under oppholdet komponerte Eugène Ysaÿe to verker for fiolin og klaver, Polonaise brillante og Scène sentimentale (Sérénité) som han spilte på konserter under sitt første opphold i København.

Tor Johan Bøen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar