onsdag 12. april 2023

Kammermusikalsk skatt


 Johan Kvandal (1919-1999) var en bærer av den norske musikkhistorien på 1900-tallet. Nå har Engegårdkvartetten spilt inn hans komplette verk for strykekvartett. Og takk for det!


Kvandal skrev denne musikken over en periode på hele 37 år. Fugen og den første kvartetten kom til i 1946, kvartett nummer 2 i 1966, de to norske dansene i 1976 og hans siste kvartett i 1983. Slikt sett gir hele platen en flott opplevelse i Kvandals musikalske utvikling.

Kvandal hadde en solid bagasje med seg inn i sitt liv som komponist, blant annet som elev av Nadia Boulanger og Geirr Tveitt og ikke minst som sønn av David Monrad Johansen. Denne musikalske arven og læreprosess gir sitt til at hans musikk har en enestående kvalitet. Han har på ett sett en fot i hva som skjer i datidens musikalske verden, samtidig som han har et solid fotfeste i norsk tradisjonsmusikk. 

Engegårdkvartetten som på denne innspillingen består av Arvid Engegård og Dorothee Appelhans (fioliner), Juliet Jopling (bratsj) og Jan Clemens Carlsen (cello), gir igjen oss lyttere en spennende og interessant innspilling. Og det er selvsagt at når denne kvartetten serverer musikk, er det verd å låne dem øret.

Det er perfeksjon, samt intenst og godt spill som treffer øregangene når cd'en snurrer i spilleren. Kvartetten fremstår - igjen - som et utrolig samspillende ensemble. Hver eneste note er viktig - og klangen Engegårdkvartetten skaper er av det særs nydelige slaget.

Dette er definitivt en plate som kan lyttes til mange ganger. For dette er musikk skrevet er av en komponist som har satt store spor etter seg i norsk musikkliv, fremført av et ensemble i toppklasse.

På plata:

Fuge for strykekvartett (1946)
Strykekvartett nr.1 op.11 (1946)
Strykekvartett nr.2 op.27 (1966)
Strykekvartett nr.3 op.60 (1983)
To norske danser op.44 (1976)

JOHAN KVANDAL: Komplette verk for strykekvartett
Engegårdkvartetten
LAWO Classics LWC1253 (2023)
Spilletid: 73:54


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar