tirsdag 4. april 2023

Et musikalsk dykk inn i den norrønske mytologien


 «Yggdrasil» - bare navnet gjør at fantasi og tanker begynner å spinne. Prosjektet «Yggdrasil» har koret Cantus brukt mange år og fem innspillingsperioder på å sjøsette. Og hvilke utrolig fine klanger det er som strømmer ut av høyttalerne.


«Yggdrasil» er et musikalsk verdenstre. Dette er utgangspunktet for prosjektet som koret Cantus begynte å spille inn i 2018. Tekstene til sangene som er vevd inn i prosjektet er dels hentet fra Grímnismál, samt forfatterskapene til Halldis Moren Vesaas, Viktor Rydberg, Alice Major, Mahmoud Darwish og Sara Teasdale, og musikken er skapt av Henning Sommerro, Anders Edenroth, Trygve Brøske, Ko Matsushita, Eric William Barnum, Marianne Reidarsdatter Eriksen, Christine Donkin og Ellrun Ystad.

Med dette bakteppet klarer Cantus med sin dirigent Tove Ramlo-Ystad å skape et spennende prosjekt, der musikk og tekster smelter sammen og vokser et eget verdenstre.

Det som igjen fascinerer er korets arbeid med klang. Det er slående det hele. Musikken vokser seg gjennom koristenes stemmer til å bli noe som godt kan kalles en opphøyethet innen det vokale uttrykk. Fra de virkelige tandre klanggrener i Marianne Reidarsdatter Eriksens «No plantar kvinna i verda eit tre» til store og tette klangflater i for eksempel Eric William Barnums «Yggdrasil». Diksjonen til koristene er perfekt og Ramlo-Ystads hånd om musikkens former er strålende. Det er også særdeles fint å lytte til de solistiske innslag denne produksjonen har.

Igjen er det bare å bøye seg i støvet for korets som er blir godt kjent vlant annet gjennom sine bidrag i filmene «Frost I & II», samt de kritikerroste albummene «SPES» og «Fryd».

Igjen har Morten Lindberg og hans team skapt en produksjon med et fantastisk lydunivers. 

Denne inn spillingen anbefales på det varmeste!

CANTUS: «Yggdrasil»
Dirigent: Tove Ramlo-Ystad
Solister: Karen Johanna Kviseth, Ingvild Winsnes Flølo og Ingvild Barstein.
2L-170-SABD (2023)
Hybrid SACD/Pure Audio Blue-rayIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar