onsdag 9. august 2023

Blokkfløyter til begjær


 Det er nok noen og enhver som har fått kaffen i halsen når man har lyttet til barneskolens blokkfløyteorkester. Det kan lyde værre enn 4 bakgårdskatter som hyler om kapp.
Men dette derimot....


Joda, mange har aversjon mot nettopp dette instrumentet, men så var det historien da. Mange av barokkens komponister skrev nettopp for dette instrumentet, og Woodpeckers Recorder Quartet har med denne platen tatt skrittet ut og presenterer noen aldeles herlige smakebiter både på barokkens kunstmusikk, samt folketoner fra de nordlige breddegrader.

De fire musikerne Caroline Eidsten Dahl (Norge), Kate Hearne (Irland), Pernille Pedersen (Danmark) og Katarina Widell (Sverige) bruker et sant arsenal av blokkfløytevarianter på denne platen. Sopranino-, sopran-, alt-, tenor- og bassblokkfløyter skaper en rik klang i de firstemte stykkene.

Programmet på platen er godt. At musikerne brekker opp de barokke stykkene med folketoner gjør opplvelsen for oss i sofakroken blir av det fine slaget.

Barokkens musikk er skrevet av Johann Sebastian Bach (1685-1750), Georg Philipp Telemann (1681-1767), Antonio Vivaldi (1678-1741) samt de to irske komponistene Turlough Carolan (1670-1738) og Ruaidhri Dall ó Catháin (1580-1653). Sistnevnte var etter sigende også harpist, men det er også sådd tvil om hans eksistens. 

Pent plassert innimellom disse finner vi altså folketoner fra Sverige, Norge, Skotland og Danmark.

Formidlingen til de fire musikerne er særs gode. Klangen er utsøkt og som vanlig kan en sende en blomst til lydfolket i LAWO - Thomas Wolden og Vegard Landaas. Gi denne platen en mulighet og ørene dine vil helt sikkert få en drøy time med gode vibrasjoner.

Det er Kate Hearne som har forfattet den informative teksten i cd-heftet.

På platen:
Johann Sebastian Bach: fra «Die Kunst der Fuge»
Antonio Vivaldi: «Il Corneto de Posta» og «Concert i C-dur»
Georg Philipp Telemann: «Concerti i G-dur»
Turlough Carolan: «Turlough Óg Mc Donough»
Ruaidhri Dall ó Catháin: «Tabhair dom do Lámh»

...samt folketonene «Värmlandsvisan», «Schottis från Haverö», «Gamle Guro», «Coxetown», «Chrysillis, du mit Verdens Guld», «Fætter Mikkel» og den humoristiske «Hønsefødder og gulerødder»

WOODPECKERS RECORDER QUARTET: Borrowed, Not Stolen
LAWO Classics LWC1261 (2023)
Spilletid: 72:33    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar