onsdag 2. august 2023

Nok en flott orgel-cd fra Svein Erik Tandberg


 Max Reger (1873-1916) var en av datidens virkelig store orgel-komponister. Det er gledelig at Svein Erik Tandberg tar oss med inn i en av Regers store samlinger - hans «Zwölf Stücke» op.59 (fra 1901).


De 12 stykkene kom til etter hans virkelig store gjennombrudd med de fantastiske fantasiene for orgel, blant annet koralfantasien «Ein' feste Burg ist unser Gott» og koralfantasiene op.40.

Samlingen op.59 som vi får lytte til her, er i stor grad inspirert av bibelske tekster - og vi møter en komponist som visste hvordan man skrev for dette gigantiske instrumentet.

Svein Erik Tandberg virker i dag som organist ved St. Olav kirke i Tønsberg og han  har gjennom en årrekke vært ansatt i Slagen kirke, der denne innspillingen er gjort. Han har spilt en rekke strålende konserter opp gjennom årene, og er du det minste orgelinteressert har du sikkert lyttet til noen av hans konserter blant annet i NRK.

På denne platen er det altså Max Regers opus 59 som framføres. Tandberg har et postdoc-prosjekt om nettopp Max Reger og hans musikk, og det er derfor med stor innsikt han formidler hans musikk.

De tolv satsene i samlingen er en liten nytelse å lytte til. Tandbergs formidling står seg meget godt selv når man lytter til, andre innspillinger av samme verk, så her er det bare å skaffe seg en plate som garantert vil gi deg en god musikkopplevelse.

CD-heftet inneholder en meget opplysende og god tekst om bakgrunner for denne innspillingen fra musikeren selv.

MAX REGER: «12 organ pieces» op.59
Svein Erik Tandberg, orgel
Naxos Norge NN009 (2023)
Spilletid: 53'13

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar