torsdag 24. august 2023

Kunsten å pensle ut stemninger


 Sara Övinges plate med fiolinkonserter av Philip Glass (f. 1937) og Kjetil Bjerkestrand (f. 1955) griper inn i det intrikate landskapet i utøvelsen av musikk, som handler om å skape stemninger. En vanskelig øvelse som Övinge her mestrer til fulle.


Platen innledes med «Fiolinkonsert nr.2» - skrevet i 2009 og en skulle tro at Philip Glass skrev denne til nettopp Övinge. Hun maler frem de nydeligste farger i dette verket, som bærer tittel «De Amerikanske fire årstider». Har du hørt en lignende tittel før?

Den henspeiler selvsagt på de berømte fiolinkonsertene til Antonio Vivaldi, men selvsagt i et helt annet klanglig univers. Philip Glass er en mester innen den minimalistiske musikken, og man kan nok ane at de repterende elementer i hans musikk tidvis kan virke noe uttømmende på en lytter. Men i denne konserten er han mer varsom og ikke så konfronterende i sin stil. Lytt spesielt til satsen «Movement II» - en riktig så genial perle. Solid medspiller her er Det Norske Kammerorkester under ledelse av Edward Garden - til daglig sjefdirigent for Bergen Filharoniske orkester og påtroppende musikksjef (høsten 2024) i operahuset i Bjørvika.

Vi møter også den norske komponisten Kjetil Bjerkestrand på denne platen. Her er instrumentariet strippet helt ned til strykekvartett - men med to musikere som trakterer synthisizere - Anja Lauvdal og komponisten selv. Her møter ørene et fascinerende verk som faktisk har en nydelig orkestral fylde - selvsagt på grunn av Lauvdal og Bjerkestrands bruk av de elektroniske instrumentene - og igjen er Ovinges fiolin i sentrum, selv om hun faktisk kun er kreditert som 1. fiolinist i cd-heftet på dette verket.

Sara Övinge, som også har sin plass i Cikada og Det Norske Kammerorkester, har også bekledd posisjon som konsertmester i Bergen filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Kristiansand symfoniorkester og har tidligere musisert i operaorkesteret.

På denne platen er det en fryd å høre hennes spill. Samspillet med orkesteret er av det sjeldent fine slaget og Övinges evne til å fargelegge musikken gjør lytteropplevelsen optimal. 

Denne innspillingen vil du sette utrolig høyt - om du låner øret til den.

GLASS - BJERKESTRAND: «Patientia»
Sara Övinge, fiolin
Det Norske Kammerorkester - Edward Gardner (dirigent)
LAWO Classics LWC1255 (2023)
Spilletid: 72'
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar