mandag 14. august 2023

Usedvanlig stemningsfullt


Henrik Ødegaard (f. 1955) er en klangens mester. Hans nyskapende behandling av den gregorianske musikktradisjonen er unik og med denne platen får vi en innblikk i den rikdom de gamle skrifter har og hvordan en av våre samtidskomponister skaper noe helt nytt ut av det gamle.

Innledning tar utganspunktet i den gregorianske hymnen «Jesu, dulcis memoria» som kom til rundt år 1200. Og det begynner så enkelt og tradisjonelt før Ødegaards musikalske penn begynner å gi musikken et helt annet liv. Og det kommer krypende. Han utvikler harmonier som er utsøkte, men som aldri går på akkord med den gamle melodi. Han skaper en rik klang som det estiske koret Vox Clamantis formidler på en aldeles utsøkt måte.
Som en slags referanse på platen har koret med tre sanger som ikke er fra Ødegaards hånd, noe som gir den norske komponistens musikk en fin referanse for oss som lytter.
Hovedverket er Ødegaards «Meditasjoner over Maria Magdalenas fest i Nidaros». Musikk som ble urframført i Nidarosdomen under Trondheim Kammermusikkfestival i 2018. Ødegaards verk tar utgangspunkt i den gregorianske musikken som stammer fra Nidarosdomen og resultatet er et usedvanlig stemningsfullt verk.
Det estiske koret Vox Clamantis under ledelse av Jaan-Eik Tulve formidler det hele på et nydelig sett. Musikken får et liv gjennom deres stemmer som gir assosiasjoner både til det mystiske og det opphøyede. Man blir enkelt sagt fanget i et vidunderlig musikalsk univers.
Lytt og bli fascinert!

På platen:
Henrik Ødegaard:
«Jesu, dulcis memoria»
«Meditasjoner over Maria Magdalenas fest i Nidaros»
«O filii et filiæ»

samt «Alleluia. Pascha nostrum», «Kyrie» og «Pater Noster» (fra El Códice de Madrid)

VOX CLAMANTIS: Music by Henrik Ødegaard
Dirigent: Jaan-Eik Tulve
ECM New Series 4858473 (2023)
Spilletid: 62'53

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar