onsdag 9. oktober 2024

Korklanger av det særdeles gode


 Igjen kommer det en innspilling på platemerket 2L, der lydmagikeren Morten Lindberg har overoppsyn med alt. Og igjen blir jeg slått av hvor fantastisk det klinger. Når man i tillegg spiller inn spennende ny musikk av Petra Bjørkhaug (f. 1964), flettet sammen med Domenicos Scarlattis «Stabat Mater», blir det så fint, så fint.


 Dette er nykomponsert kirkemusikk satt opp mot en av barokkens mestere. Og det hele er nennsomt satt sammen. Bjørhaugs toner som er skrevet til Ragnhild Jepsen's tekst passer overraskende godt inn som kontrast til Scarlattis kirkemusikalske verk. Det er ingen voldsomme dissonanser eller overraskende rytmiske tildragelser i Bjørhaugs musikk, men det er inderlighet og sårhet i Bjørkhaugs tonespråk som passer utrolig fint inn sørgemusikken til Domenico Scarlatti (1685-1757).

Platens tittel er «Mor», og henspeiler selvsagt på Maria, Jesu mor og hennes historie. «Sårmerkt» er tittelen på Bjørkhaug og Jepsens verk. Et verk som utmerket godt kan stå på egne ben, men som sagt - det skaper refleksjoner når det flettes inn i Scarlattis flotte barokkverk.

Nidaros domkor er et av landet virkelig gode kor. Diksjon og stemmeteknikk er usedvanlig fint og korister landet rundt kan lære litt av hvert ved å lytte på denne innspillingen. For her er det også snakk om en strålende formidling fra koristene.  

Musikalske blomster går også til Ditte Marie Bræin (sopran), Martin Vanberg (tenor) og Anna Carlsen (cello). Det er Petra Bjørkhaug som sitter på orgelkrakken.

Så var det lyden! Igjen en superb innspilling, som setter oss som lytter midt i koret. Innspillingen kommer i en 5.0 DTS-HD MA versjon, 7.0.4 Dolby Atmos, 2.0 LPCM og 7.0.4 Auro-3D. 

Det er bare å sette seg i godstolen, og har du et godt anlegg i stua er du garantert en helt utrolig opplevelse.

NIDAROS DOMKOR: «Mor»
Dirigent: Karen Haugom Olsen
2L176 (2024)
Spilletid: 50'14


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar