søndag 6. oktober 2024

Velklingende og pedagogisk

 Det er ikke ofte det dukker opp flotte innspillinger som både har en pedagogisk, samt en fin lytteropplevelse. Men med noter og innspillinger med Rudolf Zwartjes musikk spilt av pianisten Ivar Anton Waagaard kan du få begge deler.

 På Voss og også internasjonalt har Rudolf Zwartjes (f. 1934) satt spor etter seg. Her hjemme er det i første rekke hans innsats og oppstart av musikklinja på Voss Gymnas i 1968. Dessuten er han musikkpedagog, fiolinlærer, orkesterleder og komponist. Og spesielt innen det å skape pedagogiske hefter med sine egne komposisjoner er han på mange måter unik.

Derfor kan disse pianostykkene og noteheftene med fordel være en del av enhver lærer og elevs musikalske utviklingsarbeid.

Nå er to innspillinger med musikk både for nybegynner (duetter mellom lærer og elev), samt en innspilling med solostykker for viderekommende ute sammen med notehefter på et relativt nystartet musikkforlag her hjemme.

Zwartjes vil for en del kanskje forbindes med dirigenten Kjell Seim, som den nederlandske komponisten og pedagogen tok under sine vinger på musikklinja på Voss.

Zwartjes har gitt ut en rekke opplæringshefter for en rekke instrumenter, men det nyeste er altså to hefter der Ivar Anton Waagaard formidler musikken med sitt fine pianospill. For oss som setter oss ned i godstolen er nok hans «12 miniaryrer» for piano, samt «Ballade» de meste interessante som rene lytterobjekter. Og Waagaards spill er som vanlig av det solide og fine slaget. Han har en rekke innspillinger bak seg, blant annet sammen med Jorunn Marie Bratlie og Svein Bjørkøy, der Waagaard er med på å formidle musikk av blant andre Grieg, Alnæs, Groven og Monrad Johansen.

Innspillingene av Rudolf Zwartjes pedagogiske pianostykker finner du på blant annet Spotify; https://open.spotify.com/artist/5OMJV41ck2PSd2RMEhIjWX

Les om heftene og innspillingene her!

Noter kan anskaffes på nystartede SAGA forlag.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar