fredag 24. desember 2010

Godt historisk materiale

Det er et spesielt og spennende prosjekt Sigurd Slåttebrekk og Tony Harrison har begitt seg ut på. Her skal nemlig Griegs pianistiske hemmeligheter avsløres.

Det finnes et sett velkjente opptak av Edvard Grieg fra 1903, der komponisten spiller ni av sine egne klaverstykker - alle samlet på den første cd-platen.
Sigurd Slåttebrekk og Tony Harrison ønsket å ta disse opptakene på alvor – og viklet seg inn i et historisk pionérarbeid innen ‘musisk arkeologi’ der de gjenoppliver en mer enn hundre år gammel fremførelsestradisjon. For notebildet forteller slett ikke alt! Inspirert av muntlige overleveringstradisjoner som jazz og folkemusikk har Slåttebrekk lyttet seg inn i hver detalj av Griegs spill, for så selv å forsøke å imitere fremførelsene ved Griegs flygel på Troldhaugen.
Arbeidet har avdekket en rekke interessante detaljer og helheter omkring Griegs egen spilleteknikk, fraseoppbygning, pulsforståelse og klangbehandling. Griegs framføringer motsier nemlig nesten alt hans egne noteark synes å forsterke. Slåttebrekk har spilt inn de stykkene Grieg selv spilte, og han bruker det han har lært av Grieg videre i tolkninger av klaversonaten i e-moll og balladen i g-moll.
Det er en dyd av nødvendighet med en god ledsager til denne platen - og cd-boka som følger med er av det eminente slaget. Rik, informativ og "litt" provoserende.
I tillegg til Griegs og Slåttebrekks pianistiske tildragelser, får vi på cd nummer to servert a-moll-konserten tolket av Slåttebrekk, sammen med Oslo filharmoniske orkester og dirigenten Michail Jurowski i et tidligere utgitt opptak fra 2004.

SIGURD SLÅTTEBREKK: «CHASING THE BUTTERFLY»
SIMAX CLASSICS (2010) PSC1299
Genre: Kunstmusikk - Spilletid: 1:48:03

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar