søndag 4. oktober 2015

Egil Hovland: En stor orgel-cd

Anders Eidsten Dahl - kantor i Bragernes kirke i Drammen - har her samlet seks av Egil Hovlands orgelverk. Og denne innspillingen viser hvilken utrolig komponist han var for dette instrumentet. Dette er kanskje en av de fineste platene med norsk orgelmusikk som er utgitt noensinne.

Platen innledes med en av koralpartita over en av de mest kjente salmene «Gjør døren høy, gjør porten vid», opprinnelig skrevet av presten og salmedikteren Georg Weisse i 1642. I sitt opus 7 møter vi Egil Hovland (1924-2013) som en eminent bearbeider av religiøs musikk.
Så blir vi kastet rett inn i opprøreren Egil Hovland. Hans «Elementa pro organo» op.52 fra 1965/66 skapte et visst oppstuss, for å bruke et forsiktig språk. Selv om verket var omstridt, er det etter min mening ett av de viktige verkene Hovland skrev, all den tid han fikk vist hvor godt han behersket forskjellige kompositoriske stilarter, noe vi også kan oppleve i musikk han skrev for andre besetninger før midten av 1970-tallet.
De fire resterende verkene; «Orgelkoraler» hefte 4 (1970), «Fire interludier til Missa Vigilate» op.67 (1970), «Kortere komposisjoner for orgel» op.135 og «Koralpartita over Guds kyrkjefolk syng» op.159 gir et bredt og godt bilde av Hovlands komposisjoner, der spesielt den siste koralpartitaen, som er basert på folketonen Margit Hjukse, viser Hovland som en nær symfonisk orgelkomponist i bearbeidelsene av denne folketonen.
Anders Eidsten Dahl har med denne platen gitt til beste en plate som ruver - både i lys av Hovlands flotte verk, og Dahls smått fantastiske spill. Her har vi en musiker som kryper inn under huden på både komponist og musikk. Resultatet er helt strålende og bør gi glede til langt flere enn vanlige kirkegjengere.

Platen er spilt inn i Bragernes kirkes Carsten Lund-orgel (39 stemmer).

ANDERS EIDSTEN DAHL: «Elementa pro organo»
Lawo Classics LWC 1078 (2015)
Spilletid: 76:59


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar