mandag 12. oktober 2015

En god Sibelius-plate

Bergen Filharmoniske orkester kaster seg rett inn i løvens hule med sine cd-innspillinger. De gir seg i kast med standardprogram som de verdensledende orkestere har gjort dusinvis av ganger før dem - og de lykkes langt på vei - også denne gangen.

Det er den store finske nasjonalkomponisten Jean Sibelius (1865-1957) som det vestlandske orkester under ledelse av Andrew Davis har tatt for seg. Det er de virkelig populære verkene som spilles. Og de starter med en av verdens fineste fiolinkonserter.
Her er det den britiske fiolinisten Jennifer Pike som er solist. Hennes versjon er av det usedvanlig lettspilte slaget - ja nesten dansende oppleves fiolinstemmen - med et ytterst lydhørt orkester som dyktige akkompagnatører. Pikes klang i fiolinen er klokkeklar, og hun vet å bruke dynamikken i verket. Også tredjesatsen - som noen ganger kan bli litt tung - er i Pikes versjon lekende og nesten flørtende, selv med sitt mollstemte preg. Dette er en nydelig versjon av den finske nasjonalskatten.
Så kommer den ene perlen etter den andre dansende ut av høytalerne. «Karelia-suiten» formidles på en god måte, og den særdeles berømte «Svanen fra Tounela» blir her en inderlig opplevelse for lytteren, mye takket være solistene Hege Sellevåg på engelsk horn og Jonathan Aasgaard på cello. Dette er rett og slett usigelig vakkert. Også «Valse Triste» formidles med lidenskap og melankoli.
Plata avsluttes med den evig unge «Finlandia» - med den like berømte «Stjernesangen». Her kunne undertegnede ønsket seg enda mer futt, spesielt i brassen - og en enda bredere strykerklang.
Men like fult er dette en av de virkelig gode Sibelius-platene på lang tid.

På plata:
«Fiolinkonsert i d-moll» op.47
«Karelis-auite» op.11
«Tounelas svane» op.22 nr.2
«Valse Lyrique» op.96a
«Valse Triste» op.44 nr.1
«Andante Festivo»
«Finlandia» op.26

BERGEN FILHARMONISKE ORKESTER: Musikk av Jean Sibelius
Jennifer Pike, fiolin - Andrew Davis, dirigent
Chandos SACD (CHSA 5134) (2014)
Spilletid: 78.24

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar