søndag 18. oktober 2015

Lene Grenager: Nysgjerrig billedmaker

Tre verk av Lene Grenager (f. 1969) er lydfestet med denne innspillingen. Og her møter vi en komponist som uten problemer gir lytteren abstrakte opplevelser med sine mer enn konkrete kompositoriske handlinger.

Her møter vi altså en komponist som elsker å utforske. «The Operation» fra 2012 innleder platen. Dette er en merkverdig konsert som favner celloen som sådan, samt celloen som  slagverk.
Og det er smertefult å sette seg inn i hva som skjer på dette operasjonsbordet, der Håkon Stene formelig hamrer, dissekerer og drar i celloens kropp og strenger. Her har Grenager virkelig truffet blink med å lage musikalske bilder til lytteren ut fra et scenario som for mange (spesielt musikere kanskje) må fortone seg som både absurd og smertelig. Det høres vondt ut det hele.
Platas andre verk, «Smilodon» for kontrabassklarinett og orkester har sitt navn etter et katteliknende dyr med to enorme hoggtenner som smøg seg rundt i Nord-Amerika under siste istid. Og om klarinetten passer på katten i «Peter og ulven» av Prokofiev, så er kontrabassklarinetten usedvanlig billedlig som en Smilodon - altså en form for sabeltiger. Rolf Borch er en av våre mest spennende klarinettister - og hvordan han trakterer dette store blåseinstrumentet på er både imponerende og spennende.
Platas avsluttende verk er en ordentlig cellokonsert som Lene Grenager skrev i 2006. Her er Tanja Orning solist, og Grenager benytter seg her av folkemusikken som grunnlag - noe som gjør konserten særdeles letthørt for et hvert lydhørt publikum.
Orning - som er både cellist og sanger i verket, har også et fasinerende langt musikalsk rulleblad. Og for interesserte kan et dypdykk i hennes mangslungne produksjon (cellist, sanger, komponist) være en opplevelse.
Med bakgrunn i den fasinasjon som oppstår av hvordan klanger oppstår på tradisjonelle instrumenter, og de bilder musikken premisser skaper hos undertegnede, er denne innspillingen et absolutt høydepunkt i hva som skrives av musikk i dag.
Det er Nordnorsk opera og symfoniorkester under ledelse av Peter Szilvay som er strålende formidlere av tre konserter litt utenom det vanlige.

LENE GRENAGER: «Smilodon»
Rolf Borch, Tanja Orning, Håkon Stene
Nordnorsk Opera og symfoniorkester - Peter Szilvay
Aurora ACD 5080 (2015)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar