tirsdag 1. desember 2015

Dramatisk og følsomt spilleri

Når man lytter til denne versjonen av Griegs strykekvartett er det nesten så høyfjellet, fossefallene og naturens livsløp kastes ut av høytalerne, og jeg kan ikke finne en bedre innspilling enn denne - den slår til og med Engegårdkvartettens egen Grieg- innspilling fra 2008.

Det er en fryd å bare låne øret til denne platen. Og når man tar tak i partiturene på Griegs kvartett, samt Sibelius strykekvartett i d-moll op.56 - blir man smått imponert over hvor inderlig godt de fire musikerne formidler denne musikken.
At de også presenterer et helt nytt verk av Olav Anton Thommessen (f. 1946) - hans fjerde strykekvartett fra 2014 med tittelen «Felix Remix» gir denne innspillengen et fint perspektiv.
Thommessen har tatt for seg andre satsen i Felix Mendelssohns strykekvartett op.44 nr.2. Resultatet fasinerer og gjenkjennelsen er så absolutt til stede. Her viser Engegårdkvartetten at de kan så mye mer enn det nasjonalromantiske - og bringer lytteropplevelsen på mange måter et par hakk opp.
Vår store nasjonalkomponist Edvard Grieg (1843-1907) kunne skrive for strykere, noe hans mange verk for strykeorkester vitner om. Denne kvartetten er en av de mest berømte verkene fra Griegs hånd, og spilles jevnt rundt om i verden. Og - som tidligere skrevet - dette er en innspilling av internasjonal toppklasse.
Jean Sibelius (1865-1957) - finnenes store komponists strykekvartett «Voces Intimae» har egentlig ikke mange likhetstrekk med Griegs kvartett, men man aner det vakre klangen i hans verk, noe Engegårdkvartetten underbygger med sitt vare og presise spill. At musikerne putter inn en stor dose følelser i sin musisering gavner både Grieg og Sibelius på denne platen.
Dette er en stor plate - med ydmyke og musikalsk søkende musikere - det blir stor musikk av slikt.

Det medfølger også er informativt og leservennlig cd-hefte som er med på å gi innspillingen ytterligere verdi.

Musikere er: Arvid Engegård og Alex Robson (fioliner), Juliet Jopling (bratsj) og Jan Clemens Carlsen (cello).

ENGEGÅRDKVARTETTEN: Strykekvartetter av Thommessen, Grieg og Sibelius
BIS-2101 SACD (2015)
Spilletid: 72:19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar