fredag 18. desember 2015

Ny og spennende Janacek-plate

Igjen er Bergen Filharmoniske orkester ute med et interessant prosjekt. Denne gangen med en del ukjent orkestermusikk av Leos Janacek (1854-1928). Med på den musikalske reisen er et knippe herlige solister.

To ufullendte verk av denne briljante og spennende tsjekkiske komponisten er funnet frem på denne platen. Fiolinkonserten «The Wandering of a little Soul» og symfonien «The Danube» er helt nye for undertegnedes ører. Men vi hører igjen Janaceks spennende musikalske innfall - og spesielt disse to verkene bør vekke interessen hos den som er fascinert av musikken fra denne delen av Europa.
Det er jo egentlig bare operaene, samt «Taras Bulba» (som også er med på denne platen), hans «Sinfonietta» og det stort anlagte «Glagolistisk messe» som spilles en del rundt om. Derfor er det så flott å møte denne komponistens andre verk. Og jeg vil gi en stor blomst til dirigent og orkester for dette musikalske initiativet for å løfte frem Janaceks musikk.
Solistene på denne platen er av meget godt musikalsk merke. De er tilstede med stor innlevelse i musikken, så opplevelsen for oss på andre siden av høyttalerne blir meget god.
Også orkesteret innfrir og viser hvor gode instrumentalister som sitter i rekkene. Og når det hele ledes på flott vis av Edward Gardner er det bare å lene seg tilbake.
Flott lyd og et innholdsrikt cd-hefte er med på gi innspillingen mer enn godkjent.

På platen:
«Jealousy»
Fiolinkonsert «The Wandering of a Little Soul»
«The Ballad of Blanik»
«The fiddler's child»
«The Danube»
«Taras Bulba rapsodi»

LEOS JANACEK: Orchestra Works vol. 2
Solister: Susanna Andersson, sopran - James Ehnes, fiolin - Melina Mandozzi, fiolin
Bergen Filharmoniske orkester - Edward Gardner (dirigent)
Chandos Super Audio CD CHSA 5156 (2015)
Spilletid: 77:48

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar