mandag 9. januar 2017

Levende musikalske farger

Kjell Mørk Karlsen, Kjell Flem og Trygve Madsen er komponistene bak Terje Winges orgel-cd «Organism». Og i snaut 70 minutter serveres kaskader av klanger og vellyd fra et av Norges største orgler - og med den fantastiske lyden som plateselskapet står bak, så får blue-ray-anlegget i heimen virkelig vist hva det duger til.


Platen innledes med 70-års jubilanten Kjell Mørk Karlsen (1947) - og hans orgelsonate «De Profundis» op.134 fra 2003 er av det særdeles dramatiske slaget. Musikken er beskrivende og inspirasjonen fra Davidssalme 130 er påtagende. Mørk Karlsen har skapt et verk jeg nesten vil kalle for et musikalsk drama - og Terje Winge vet å gi sin oppfatning av denne musikkskaperens store kvaliteter.
Trygve Madsen (1940) bidrar på denne platen med «Le Tombeau de Dupré» fra 1989. Verket er langt fra noen begravelsesmusikk - noe også Madsens bruk av musikalske inspirasjonskilder bærer bud om.
«Ecclesia in mundo» av Kjell Flem (1943) er et verk som er inspirert av Olivier Messiaen. Og Flem har klart å skape et verk som på mange måter er unikt i norsk musikk for dette instrumentet. I den grad jeg skal rangere musikk, er kanskje denne suiten platens mest fascinerende verk - all den tid den skiller seg forholdsvis godt ut på denne innspillingen.
Tre verk - tre komponister - og en flott formidling av Terje Winge. Winge er til daglig professor på Norges musikkhøgskole og har undervist siden begynnelsen av 80-tallet.
Denne platen føyer seg fint inn i rekken av meget gode orgel-plater som er produsert her på berget.
Innspillingen er gjort på orgelet i Ålesund kirke. Orgelet har 94 registre, fem manualer og hele 8.000 piper.
Harald Herresthal har skrevet et informativt og godt cd-hefte.
Innspillingen kommer i flere versjoner fordelt på to plater - 1 Blue-ray versjon med 5.1 DTS, Dolby Atmos og 9.1 Auro-3D, samt en ordinær stereo plate.

TERJE WINGE: «Organism»
Musikk av Kjell Mørk Karlsen, Trygve Madsen og Kjell Flem
2L-123-SABD (2016)
Spilletid: 69.17

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar