torsdag 26. januar 2017

Stemning og klang

Altfløyte er ikke et instrument vi møter til daglig. Likevel er det skrevet en del musikk for dette instrumentet - og noe av musikken er samlet på en god cd - takket være fløytisten Torolf Mørk Karlsen (f. 1969).Platen innledes med «Icon» op.178, skrevet av solistens far Kjell Mørk Karlsen (f. 1947) i 2014. Her medvirker også Minsk kammerorkester - og det hele blir ledet av komponisten selv, men Torolf trakterer altfløyta. Igjen blir man fascinert av Mørk Karlsens evne til å skape et verk som er iderikt, klanglig flott - og likevel musikalsk og teknisk utfordrende. Men musikken maner til ettertanke og det er enkelt for tilhøreren å finne sitt modus i den gode lytting.
Resten av platen er viet altfløyten i kammermusikken - og den er sentral i alle verkene som Mørk Karlsen har tatt med.
Spesielt vil jeg poengtere hvor godt dette instrumentet fungerer i forskjellige konstellasjoner, altfløyte og klaver, altfløyte solo og altfløyte og marimba - hvorav Kjell Marcussens (f. 1952) «3 canzoni for altfløyte og marimba» fremstår som en liten kammermusikalsk juvel.
Det er prisverdig at så mange norske samtidskomponister har skrevet for dette instrumentet, og sluttresultatet er både stemningsfullt og vakkert.
Solisten selv bidrar også som komponist på platen - «3 pieces for alto flute» er skrevet under studietiden på Østlandets Musikkonservatorium. Og det er alltid spennende å høre hva utøveren selv skaper på sitt instrument.
Torolf Mørk Karlsen har igjen laget en god plate som er vel verd å låne øre til.

På denne platen:

Bjørn Gunnar Gjerstrøm (f. 1939): «Lento» fra fantasi op.40
Guttorm Kittelsen (f. 1951): «In memoriam»
Johan Kvandal (1919-1999): «Da Lontano, fantasi» op.32
Johan Kvandal: Nocturne op.56
Kjell Magne Andersen (f. 1954): «Vetus Pinus»
Morten Gaathaug (f. 1955): Quasi una fantasia op.12a»

Dyktige medspillere på platen er: Ieva Berzina (piano), Johanne Byhring (marimba) og Kristin Fyrand Mikkelsen (piano)

TOROLF MØRK KARLSEN: «Icon»
TOKACD 201603 (2016)
Spilletid: 66.50

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar