mandag 16. januar 2017

En vid musikalsk favn

Å kombinere musikk av Magne Hegdal (f. 1944) og Anton Reicha (1770-1836) på en cd-plate er kanskje mer naturlig enn man først aner. For Reichas bidrag på denne platen var bent ut modernistisk i sin samtid. Og Hegdals kompositoriske bidrag på denne platen er både spennende og morsomme - og har snev av både det klassisk tradisjonelle og det moderne tonespråket i seg.Det er den meget dyktige pianisten Ellen Ugelvik som i stor grad bærer frem denne innspillingen med sine pianistiske ferdigheter.
Hun gjør musikken levende på et vis som er betingende for en god cd-plate, og spesielt i samspillet med Kringkastingsorkesteret i Hegdals «Konsertstykke i tre deler» fra 2014 merkes det fine samspillet mellom solist og orkester. Lyden er godt balansert, slik at også orkestermusikernes mange små soloinnslag plasserer seg godt i lydbildet. Orkesteret virker nært gjennom høyttalerne - uten å være påtrengende, noe som gjør at orkesterdetaljene i Hegdals klaverkonsert kommer til sin rett. Legg også merke til den siste satsen i denne konserten - briljant flettet sammen med både musikalsk respekt, samt en liten dose humor. Her gjenkjennes både Beethoven og nasjonale melodier. Denne konserten er jo skrevet til Grunnlovsjubileet - så helt ueffent er ikke infiltreringen av musikalske sitater.
Hegdals andre verk «Songs and Flowers», er for solo klaver og skrevet i 2004. Her gjør Ellen Ugelvik lytting særdeles interessant med sitt solide håndverk. Hun spiller presist, får frem formen i musikken og gjør lytteropplevelsen spennende.
Anton Reichas «Practische Beispiele: ein Beitrag zur Geistes Cultur des Tonsetzers» er musikk som ikke er av det enkle slaget - pianistisk altså. Selvsagt er musikken god forankret i klassisismen, men peker langt frem i tid - rent musikalsk.
Og på denne platen har den sin misjon og Reichas to små verk er med på å binde sammen et godt program!
Ida Habbestad har bidratt med teksten i et godt og informativt cd-hefte.

ELLEN UGELVIK:  plays Magne Hegdal og Anton Reicha
Ellen Ugelvik, piano, Kringkastingsorkesteret
Dirigent: Bjarte Engeset
Aurora ACD5089 (2016)
Spilletid: 59.34

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar