lørdag 21. januar 2017

Kompleksitet og kvalitet

Den ungarske komponisten György Ligeti (1923-2006) er definitivt ikke den enkleste komponisten å gi seg i kast med - hverken som utøver eller lytter.Ett av Ligetis verk har oppnådd stor berømmelse verden rundt - og jeg sikter da til «Atmospheres». Dette verket skrev Ligeti i 1961, men fikk sitt store gjennomslag da den ble brukt i filmen «2001 - en romodysse». Og selv «vanlige» musikkinteresserte kan nok nikke gjenkjennende til dette stykke musikk.

Vel - dette verket er ikke med på denne platen - en cd som viser hvor komplekst Ligetis musikk er - både for musikere og lyttere. Selv musikk i det mindre formatet - som «Kammerkonserten» er av det usedvanlig krevende slaget å spille.
Og om man tar tak i partiturene til «Melodien» og «Klaverkonserten» bør man være dreven i partiturnlesning for å henge med.

BIT20-ensemblet er spesialister på denne typen musikk - og dirigenten Baldur Brönnimann leder det norske ensemblet trygt gjennom platas fire verk - og gir musikken liv - fra første tone.
Og den første tonen er usedvanlig spennende. «Cellokonserten» innledes med en enstrøken E i et uhyre krevende svakt spill. Det varer lenge og Ligeti bruker tid i sine lange maleriske deler, mens han bruker usedvanlig korte sekvenser i hurtige partier. Kontraster som skaper usedvanlige spenninger i hans musikk.
Ligeti er også en mester i å bruke dynamikk - noe BIT20 følger opp på en særdeles fin måte.
Den ungarske komponistens musikk oppleves faktisk forskjellig fra et modus der man leser partitur til der man bare lukker øyene og lar fantasien løpe.

Solistene Christian Poltera (cello) og Joonas Ahonen (klaver) imponerer i Ligetis konserter - og BIT20 har så absolutt gjort en produksjon av ypperste merke.

På platen:
«Cellokonsert» (1966)
«Kammerkonsert for 13 instrumentalister» (1970)
«Melodien» (1971)
«Klaverkonsert» (1988)

GYÖRGY LIGETI: Konserter og orkesterverk
Christian Poltera (cello) og Joonas Ahonen (klaver)
BIT20 - Baldur Brönnimann
BIS-CD BIS-2209 SACD (2016)
Spilletid: 71.31Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar