tirsdag 14. februar 2017

Alt synger

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (f. 1973) er en av landets mest innovative musikere og komponister - kompromissløs og forskende. To av hennes musikalske svar på spørsmålet om komposisjongjerningen kan ta opp i seg lyden av improvisasjonskunstneren er festet på denne cd-platen. To vidt forskjellige verk - der spesielt «Concerto for Voice» gir lytteren en tilnærmet enkel opplevelse, selv om komposisjonene er mildt sagt intrikate.Men plata innledes med «And sing while thou on pressed flowers dost sleep» - en tittel som forøvrig er et Shakespeare-sitat fra «En midtsommernatts drøm» - uten at det i utgangspunktet bringer lytteren noe nærmere dette verket.
For i dette verket er det i stor grad Ratkje som er forsker og konstruktør. Og de 20 minuttene med klanger, lydcollage, elektronikk og akustiske instrumenter må så absolutt få flere omganger i spilleren. For lytteren utfordres i dette verket - som på undertegnede virker litt innadvent - litt hemmelig - men likevel frodig i sin enkle form. For det er stemmen til Ratkje - i et utall av varianter - som på mange måter er altoverskyggende - uansett i hvilken form den kommer. Og det er nettopp dette som gjør dette verket så spesielt å lytte til.
«Concerto for Voice (moods IIIb) er på mange måter den rake  motsetning på denne platen. Massevis av innfall - tildels humoristiske partier, klanger og lys - er mye av det en sitter igjen med etter gjennomlyttingene. Her er stemmen til improvisasjonskunstneren Ratkje herlig til stede midt i Oslo Sinfoniettas lydbilde - og det landskapet som skapes er fascinerende. Sangen er så sentral at en får inntrykk av at sangen selv tidvis tar bolig i instrumentariet i Oslo Sinfonietta. Og da synger alt!

Cikada (And sing while thou on pressed flowers dost sleep) og Oslo Sinfonietta ledes trygt gjennom disse lydlandskapene av Christian Eggen. Og apropos lyd - Lindberg Lyd har igjen skapt en klanglig topp-produksjon.

Ta gjerne en titt innom Ratkjes web-side - her ligger det mange eksempler på både lyd og notasjon og gir et spennende innblikk i denne kunstnerens verden.
Et pluss er også at Ratkje selv har skrevet om sine verk i cd-heftet - det er faktisk til stor hjelp!

MAJA S. K. RATKJE: «...and sing»
Oslo Sinfonietta & Cikada, Christian Eggen
2L-124-SABD (2016)
Spilletid: 43.57

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar