fredag 17. februar 2017

Ukjente orgelvariasjoner

Det er mange komponister som har gått i glemmeboken opp gjennom årene. Mangfoldet er stort - og konkurransen var da som nå - beinhard. Selv om man var både anerkjent og mye spilt i sin levetid - så var det ingen garanti for evig berømmelse. Halgeir Schiager gjør her en innsats for å hente frem en del variasjonsmusikk fra glemselens slør.Tre verk på denne platen er variasjoner over nasjonalsanger. Og av platas seks komponister er det vel egentlig bare Adolph Friedrich Hesse (1809-1863) som har et navn på den kjente komponisthimmelen i dag. Han er representert med variasjoner over «God Save the King» op.67 - en ikke helt ukjent hymne - som  også bærer navnet «America» - en hymne blant andre Charles Ives har skrevet variasjoner over - for nettopp orgelet.
Av kjente hymner på denne platen nevnes også «Variationen über due österreichische Volkshymne - (en melodi hentet fra Joseph Haydns «Keiserkvartett»), skrevet av Ernst Köhler (1799-1847) samt Samuel de Lange jr. (1840-1911) sin «Orgelsonate nr.4 i D-dur» op.28 - der den amerikanske nasjonalsangen «The Star-Sprangled Banner» er sentral.
På platen finner vi også «Concertstück über der Zauberflöte» op.8 av Friedrich Kühmstedt (1809-1858), «Fantasie über O Santissima» av (Johann Gustav Eduard Stehle (1839-1915) og «Variasjoner over Stille natt» av Christian Robert Pfretzschner (1821-1885).

Det er det nye orgelet i Sofienberg kirke som Schiager presenterer på denne platen. Et stort romantisk orgel bygget av Hermann Eule Orgelbau. Og det er en fortreffelig godlyd som strømmer ut av høyttalerne. Og når utøveren også er av det særdeles dyktige slaget, kan denne cd-platen trygt anskaffes i visshet om at kvaliteten er sikret i alle ender. Et pluss går også til lydfolket i LAWO Classics - som stadig vekk produserer gode plater som passer godt inn i den norske musikkhimmelen.
Halgeir Schiager har selv skrevet teksten i cd-heftet.

HALGEIR SCHIAGER: «GOD SAVE THE KING»
Orgelmusikk spilt på orgelet i Sofienberg kirke
LAWO Classics LWC1102 (2016)
Spilletid: 72.25

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar