torsdag 2. februar 2017

Godt spill - flott musikk

David Monrad Johansen (1888-1974) er en betydelig brikke i norsk musikklivs byggverk. Nå har Rune Alver samlet hans klavermusikk på platen «Fedrenes fjell».  Og innspillingen er både god og viktig.Musikken er tydelig folketoneinspirert - den er lyttervennlig, og den gir vår tradisjonsmusikk et løft inn i et annen musikalsk lys.
Til sammen er 28 små stykke samlet i fem suiter, samt ett enkeltstående verk «Kværn-slått»
For undertegnede er de tre suitene «Nordlandsbilleder» op.5, «Fra Gudbradsdalen» op.9 og «Prillar-Guri» op.12 de mest kjente. Gledelig nok ble de litt mer ukjente «To portretter fra middelalderen» op. 8 og «Nordlandske Danser» op.30 - to særdeles spennende førstegangslytt for meg.
Og spesielt portrettene i opus 8, pirrer den musikalske nysgjerrigheten all den tid 100 år gamle spennende klanger fyller rommet. Verket ble ikke akkurat mottatt med hyllest av pressen etter urframføringen i 1922 - og det var nok litt moderne klanger som satte en stopper for det.

Rune Alver har her lansert sin sjette soloplate - og igjen må det sies at hans pianistiske tildragelser er av usedvanlig godt merke. Hans dype kjennskap til musikken skinner gjennom i denne innspillingen - og han fanger komponistens stemninger på en herlig måte. At han også setter sammen en plate som et historisk dokument er også prisverdig.

«Fedrenes fjell» (tittelen hentet fra «Nordlandsbilleder»), er en plate som bør fange oppmerksomhet. Og for deg som er glad i den norske pianomusikken så gi denne platen et øre - du vil ikke angre!

DAVID MONRAD JOHANSEN: «Fedrenes fjell»
Rune Alver, klaver
LAWO Classics LWC1101 (2016)
Spilletid: 59.34Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar