mandag 6. februar 2017

Åpner en liten skattekiste

David Monrad Johansens (1888-1974) kammermusikk er sjeldent spilt. Ensemblet Fragaria Vesca har med denne platen gjort en meget god jobb med å gjøre denne kammermusikk-skatten tilgjengelig.De fire verkene som presenteres på denne platen viser et stort spenn i Monrad Johansens virke.
«Fiolinsonaten» med det tidlige opusnummer 3 ble skrevet i 1913 - og ble faktisk litt lunkent mottatt da den fikk sin urframføring. I dag fremstår denne sonate som en av hans virkelige store verk innen denne sjangeren.
Når man da lytter til det yngste verket på denne innspillingen - «Fløytekvintetten» fra 1967 får man et godt blikk inn i komponisten utvikling. På mange måter forut for sin tid i begge ender av tidsaksen.
Platas to andre verk presenteres for første gang på plate. «Klaverkvartetten» fra 1948 ble til mens Monrad Johansen sonet en landsvikerdom for sitt NS-medlemskap under krigen. Kanskje av den grunn er denne kvartetten av et solid merke. Et godt håndverk - og fin musikalitet ble resultatet.
«Den store freden» er opprinnelig skrevet til et skuespill av Hulda Garborg, men nådde aldri frem til scenekanten. Denne musikken som er skrevet for en kvartettbesetning er nok ikke komponistens største bragd - likevel et hyggelig bekjentskap som belyser Monrad Johansens side i denne sjangeren også.
Det musiserende på denne platen er av høy klasse. Ensemblet - som altså spenner fra en duo (fiolin og klaver) til en kvintett, fremviser stor musikalitet og det fremføres med inderlighet - noe som nok kan tilskrives at dette er musikk de virkelig har arbeidet med.
Innspillingen er viktig - og den er god - og gir et godt innblikk i en komponist som fortjener spilletid.

Fragia Vesca er:
Tore Johan Bøen, fiolin
Alison Rayner, fiolin
Benedicte Royer, bratsj
Aurelienne Brauner, cello
Cecilie Hesselberg Løken, fløyte
Sanae Yoshida, klaver

DAVID MONRAD JOHANSEN: Kammermusikk
Fragia Vesca
Simax Classics PSC 1334 (2016)
Spilletid: 76.49

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar