onsdag 30. august 2017

Mendelssohns orgelbrus


Når man tenker på Mendelssohn - så tenker nok mange på Bryllupsmarsjen som klinger titt og ofte i kirkene rundt om. Men den er skrevet for orkester (Fra «En Midtsommernatts drøm»), og Mendelssohns komposisjoner for kirkeorgelet har fått liten oppmerksomhet - ufortjent spør du meg.

Men det har Anders Eidsten Dahl tatt konsekvensen av på denne dobbelt-cd'en. Her han spilt inn de seks orgelsonatene Felix Mendelssohn (1809-1847) skrev, samt satser for orgel som egentlig kunne fått en plass i en og annen sonate, men som er blitt små frittstående verk.
Mendelssohn kvaliteter som komponist kommer også til sin rett i musikken for dette instrumentet. Og organist Dahl vet å utnytte klangene i det splitter nye orgelet i Sofienberg kirke. (bygget av Hermann Eule Orgelbau).
Klang og rom er på denne innspillingen er upåklagelig. og Dahls spille er overbevisende. Hans formidling til denne (for mange) forholdsvis ukjente musikken er optimal - og når også Mendelssohns materiale er av det gode slaget, så blir dette både en viktig og en øremessig god opplevelse for oss lyttere.
Platen anbefales varmt - og gir både en sakral følelse, samt en symfonisk tildragelse - takket være strålende spill!

FELIX MENDELSSOHN: «6 orgelsonater» op.65
Anders Eidsten Dahl, orgel
LAWO Classics LWC1108 (2016)
Spilletid: 108.56

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar