torsdag 3. august 2017

Norske stemmer

David Monrad Johansen (1888-1974) og Johan Kvandal (1919-1999) var far og sønn. Tenoren Helge Rønning presenterer sammen med pianisten Gunnar Sama noen av de viktigste vokale bidragene de to komponistene har gitt norsk musikkliv.Det som slår en ved denne innspillingen er det enkle lydbildet - innspillingens gode akustikk og ikke minst Rønnings meget nøyaktige diksjon - noe som gjør det til en fin opplevelse å lytte til en drøy time med disse viktige sangene.
Sterkest på denne platen er Monrad Johansens tre sangsykluser «7 sanger» op.6, «Nordlands Trompet» op.13 og «5 bibelske tekster» op.25. Her er det gjennomarbeidede verk som viser hvor stor effekt enkeltheten har å si for god formidling - både i det kompositoriske og utøvende. Disse tre syklusene står også som musikalske manifest i Monrad Johansens liv. Opus 6 og opus 13 er kanskje noe av de viktigste sangsyklusene som er skrevet i mellomkrigstiden - og det er fascinerende å grave seg litt inn bak komponistens tanker etter at han fikk landssvikdommen i 1946 - en dom har forøvrig synes var dypt urettferdig. «5 bibelske tekster» op.25 er skrevet mens han sonet på Ilebu i Bærum.
Johan Kvandals bidrag på platen er hentet fra hans samling sanger op. 9 - enkeltsanger med ulike tekstforfattere. Platen avsluttes med Monrad Johansen «Nocturne».
Som sagt - det er en meget fin lytterstund som venter om du låner øre til denne platen. Og om man tar seg tid til å lese tekstheftet som er ført i pennen av Morten Gaathaug og Ivar Roger Hansen - så har man en fin time å se frem til.

HELGE RØNNING / GUNNAR SAMA: Sanger av David Monrad Johansen og Johan Kvandal
Euridice EUCD101 (2016)
Spilletid: 63.47

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar