torsdag 24. mai 2018

Hvordan formidle lidenskap i musikk

Det Norske Kammerorkesters plate der Leoš Janáčeks to strykekvartetter er arrangert for strykeorkester er et sterkt musikalsk møte med en komponist som maler sjalusien og kjærligheten på et fantastisk musikalsk lerret.

Det er kunstnerisk leder Terje Tønnesen som har arrangert de to kvartettene. Den første kvartetten bærer tilnavnet «Kreutzersonaten» og den andre har undertittelen «Intime brev».
«Kreutzersonaten» fra 1923 tar utgangspunkt i Leo Tolstojs berømte novelle, og her er det sjalusi og drama i rikt musikalsk monn.
I «Intime Brev» beskrives Janáčeks tanker rundt forholdet til sin 38 år yngre muse Kamila Stösslova, og igjen er musikken av det særs betegnende slaget.
Med andre ligger alt til rette for et musikalsk drama i regi av Det Norske Kammerorkester og Terje Tønnesen. Og for en opplevelse. Orkesteret spiller på alle sine strenger, og gir oss et lydbilde som er så herlig at det egentlig bare er å gi seg over. Orkesteret fremstår som en enhet, en levende organisme som formidler den tsjekkiske komponistens innerste tanker og følelser på et forbilledlig vis.
Det er rett og slett en fryd å lytte til denne innspillingen, som er - etter min ringe mening - helt ypperlig.
Og jeg må si at å arrangere om denne fra fire enkle stemmer - til et stort strykeorkester passer akkurat disse to kvartettene meget godt.
Løp å kjøp!

Som bonus får vi også - i en slags radioteater-versjon Tolstojs «Kreutzersonaten» opplest av Teodor Janson både på norsk og engelsk. Ingen dum kobling på denne trippel-platen.
Et meget innholdsrikt cd-hefte er med på å gjøre opplevelsen komplett!

LEOS JANACEK (1854-1928): «The Kreutzer Sonata» - «Intimate letters»
Det Norske Kammerorkester - Terje Tønnesen (dirigent)
Teodor Janson (oppleser)
LAWO Classics LWC1124 (2017)
Spilletid: 43.00 (Janaceks kvartetter) + 54:14 + 55:20 (opplesning)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar