søndag 13. mai 2018

«Ukjente» kammer-perler

Jonas Båtstrand tilbringer mye tid som konsertmester ved Norrlandsoperans symfoniorkester. Men heldigvis gjør han noen musikalske strandhogg i gamlelandet - i form av blant annet plateinnspillinger. Her har han foreviget meget fine kammermusikalske stykker av Ludvig Irgens Jensen (1894-1969), Johan Halvorsen (1864-1935) og Christian Sinding (1856-1941).

La det være klart med en gang - dette er musikk som ikke alt for ofte er å høre i konsertsaler rundt om. Derfor så rettes det aller først en takk til Båtstrand som har tatt for seg disse tre verkene.
De tre verkene kaster for så vidt ikke noe nytt lys over komponistene, men er med på underbygge hvor viktig kammermusikken må ha vært for de tre herrer.
De tre verkene er veldig ulike. Halvorsens «Capriccio, allegro de concert» op.9 er et meget friskt stykke musikk som opprinnelig ble skrevet for fullt orkester (1891). Orkesterversjonen er desverre tapt, men i versjonen for fiolin og klaver - som ble skrevet fem år senere - får vi et godt innblikk i hvor god innsikt Halvorsen hadde i fiolinens virtuose egenskaper.
Jonas Båtstrand viser også hvor dyktig han er med sitt instrument. Dyktig til å formidle og dyktig til å finne de fine musikalske preferanser som de tre verkene har.
Platas hovedverk er etter min mening fiolinsonaten i B-dur til Ludvig Irgens-Jensen. En stort anlagt sonate som viser en ung komponist som virkelig behersker dette formatet.
Platas avslutning er Christian Sindings «Suite for solo fiolin» op.123 - et verk som ikke har nådd samme popularitet som hans «Suite im alten stil» op.10. Likevel har denne solosuiten både melodiske og tekniske kvaliteter som burde tilsi hyppige framføringer.
Jonas Båtstrand har med seg en lydhør og god Helge Kjekshus som akkompagnatør i stykke signert Halvorsen og Irgens-Jensen.

IRGENS-JENSEN, HALVORSEN & SINDING: Verk for fiolin
Jonas Båtstrand, fiolin - Helge Kjekshus, klaver
Simax Classics PSC 1335 (2017)
Spilletid: 68.15

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar