torsdag 31. mai 2018

Blendende trompetspill - og friske orkestersprell

Igjen kommer Kringkastingsorkesteret ut med en plate som virkelig er verd å merke seg. Med seg har de en strålende Tine Thing Helseth på trompet.

Plata åpner med en trompetkonsert av Alfred Janson (1937). «Variations on variations on a Norwegian Folktune» referer til Edvard Griegs «Ballade i g-moll». Janson bruker her et musikalsk knep som gjør at musikken har en verdi i gjenkjennelsen, noe som gjør konserten både spennende og tidvis litt utfordrende. Solist Tine Thing Helseth fremviser her et aldeles blendende trompetspill. Klangen er utsøkt og hun får også bruk for sin fine teknikk på instrumentet.
«Songr» er skrevet av Jan Erik Mikalsen (1979). Det norrønske ordet songr betyr jo sang, men kan også brukes om musikk. Og her har Mikalsen skapt et verk som fascinerer i sine store utbrudd og sine små vare fragmenter.
Maja Ratkje (1973) er en musikalsk urokråke. Hennes arbeid som støymusiker er vel kjent og hun bringer elementer av dette inn i sin orkesterproduksjon som bryter med hva man vanligvis opplever i nye verk - eller hva sies om fallende kjetting på pauke...... «Paragraf 112» viser til grunnlovens miljøparagraf - så den politiske musikkaktivist Ratkje fornekter seg ikke. Dette verket er vel verd en lytt.
Knut Vaage (1961) sitt bidrag «Mylder» er en musikalsk underfundighet med en stor dose humor. Her boltrer komponisten seg i sitater og vendinger, så man er nødt til å dra på smilbåndet. Stor underholdning!

Kringkastingsorkesteret, under ledelse av Miguel Harth-Bedoya overbeviser stort på denne platen som viser frem fire flotte orkesterverk som fortjener å bli spilt mye!

KRINGKASTINGSORKESTERET: Variations over Variations
Solist: Tine Thing Helseth, trompet - Dirigent: Miguel Harth-Bedoya
Aurora ACD5096 (2017)
Spilletid: 60.55


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar