lørdag 5. mai 2018

Herlig underholdning

Det norske kammerorkester ga i forbindelse med sitt 40 års jubileum ut denne platen med musikk som skildrer de som tror de er litt bedre enn alle andre - altså «Le bourgeois gentilhomme» som formidles så herlig i forfatterens Moliéres storverk.

Richard Strauss (1864-1949) og Jean-Baptiste Lully (1632-1687) har begge satt sine musikalske avtrykk - inspirert av den berømte franske forfatteren. Og de to komponistene har tatt frem det lekne i sin komponering - noe som gjør denne innspillingen til en herlig og underholdende plate.
Selvsagt er man avhengig av et godt ensemble for å få «fot» med denne musikken - og her har da Det norske kammerorkester - et av våre virkelig dyktige ensembler - virkelig vist hva som bor i denne musikalske gjengen.
Det spilles med overskudd, innsikt - og når musikken klinger ut av høyttalerne - så er det nesten så man kan høre at det spilles med glimt i øyet.
Richard Strauss er nok for mange forbundet med opera og de stort anlagte orkesterverk, men her er det altså musikalsk humor som formidles både med kvalitet og musikalsk kompetanse.
Barokkens mester Lullys musikk formidles også med det overskuddet som denne type musikk trenger i framføringen.
Ved å koble disse to verkene sammen (noe som antas ikke har vært gjort før) - gir man lytteren en god grunn til også å ta for seg teksten til Moliére. Og da gir man utgivelsen en liten ekstra dimensjon.
God plate som anbefales!

På platen:
Richard Strauss: «Der Bürger als Edelmann - suite op.60»
Jean-Baptiste Lully: «Le bourgeois gentilhomme»

DET NORSKE KAMMERORKESTER: Lully og Strauss
Leder: Terje Tønnesen
LAWO Classics LWC1143 (2017)
Spilletid: 57.31

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar