onsdag 16. mai 2018

Feststemt og folkelig

Når man skal anmelde en plate som denne - og datoen er 16. mai - så er det lett å komme i feststemning. Innholdet er godt og framføringene signert Kvindelige Studenters Sangforening er av usedvanlig fint merke.

Mange av arrangementene er gamle folketoner, som i denne tapningen har fått nytt liv med nye arrangementer. Og her har både anerkjente komponister - og noen av korets egne medlemmer bidratt. Slikt skaper en ekstra nysgjerrighet.
For eksempel tittelsporet «Som den gylne sol frembryter». Henrik Ødegaard har skapt en nytt og flott arrangement ut av en gammel folketone fra Kvikne. Ødegaard har også laget et spennende arrangement av den tradisjonelle «Se, hvor klarner det nu opp på jorden». Dirigent Marit Tøndel Bodsberg har pusset litt på «Gud signe vårt dyre fedreland» og et kormedlem er sentral i disse arrangementene og det alten Idunn Vindspoll Arnesen. Hun har laget nydelige arrangementer av blant annet «Vøtranotte», «Bruremarsj fra Lødingen», «Brudmarsch från Jämtland», og Joachim Knophs «Bruremarsj». Her er det eleganse som står i høysetet.
Men koret har også bestillingsverk representert. «I haven da Marie Kaltenborn var død» (2015) av Trine Franksdatter gir et veldig fint bilde på hvor delikat nye verk for damekor kan klinge.
Og så var det koret da. Igjen overbeviser de med sine klokkeklare stemmer, sine fine diksjon og sin levende formidling.
Det er egentlig bare å skaffe seg denne platen - den er både underholdende, informativ og full av musikalske opplevelser.

De originale tonene er skrevet av blant andre; Alfred Paulsen, Sparre Olsen, Conradin Kreutzer, Joachim Knoph, Sigurd Islandsmoen, Halfdan Kjerulf og Christoph E. F. Weyse.

KVINDELIGE STUDENTERS SANGFORENING:«Som den gylne sol frembryter»
LAWO Classics LWC1144 (2018)
Spilletid: 58.14

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar