lørdag 15. september 2018

Musikalsk «truserøsk»

Trombone og orgel i samspill, med kaskader av klanger og musikalske følelser. Det er høytid med trombonisten Marius Hesby og organisten Anders Eidsten Dahl.

De to musikerne som utgjør «Omstridt duo», presenterer musikk du sannsynligvis ikke har hørt før. Dette er musikk som er full av følelser, og tidvis rister den godt i den musikalske sjela di.
For du får ikke lov å sette deg ned i godstolen før klangene blir skutt ut av høyttalerne i Stig Nordhagens (1966) «Macchia nera di polvere». To og et halv minutt med klangfantasier som nesten kan oppfattes som et musikalsk truserøsk, og som garantert får renset øregangene til lytteren.
Arne Rodvelt T. Olsen (1949) er er forholdsvis nytt bekjentskap for undertegnede. Hans bidrag er «Fantasia», «Intrada» og «Missa» - tre verk som er holdt i en forholdsvis tonal tradisjon og som viser hvor god balanse tromboneklangen har med orgelet mange fasetter.
Platas lengste verk et Lars-Thomas Holms (1981) «Fanfares over Battled Ground». Her får duoen virkelig vist hva de er gode for. Musikken til Holm er fascinerende og variert, og skaper stemninger som virkelig er verd å lytte til.
Midt i er Jon Laukviks (1952) «Arabeske» plassert - musikk som gir platen enda en dimensjon med elementer fra både jazzens og bluesens verden, og gir oss et enestående seks minutter langt samtidsverk der komponisten lager kombinasjoner og lydbilder som er intrikate, men svært så lyttervennlig.
Tsjekkias store kirkemusikkomponist Petr Eben (1929-2007) er representert med «Two Invocations». Eben har brukt tsjekkiske koraler som grunnlag, og har skapt musikk som fungerer godt for disse to instrumentene, selv om verkene på langt nær fanger den samme interessen som platas andre verk.
Platen er spilt inn i Bragernes kirke.
Det er bare å bukke pent til musikerne, som gir oss lyttere en drøyt times musikalsk høytid!

BATTLEGROUND: Med Marius Hesby og Anders Eidsten Dahl
Lawo Classics LWC1128 (2017)
Spilletid: 65:00 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar