mandag 3. desember 2018

Eksotisk og spennende


 Tuba og indisk fiolin - samt et symfoniorkester. Det kan nesten ikke bli mer eksotisk en det.


Øystein Baadsvik er godt kjent her hjemme for sine tubaistiske fortellinger i mer eller mindre kjente musikalske settinger. Denne gangen er han solist på en plate med indisk musikk - sammen med den dyktige indiske fiolinisten og komponisten Lakshminarayana Subramaniam (f. 1947) - OG Trondheim Symfoniorkester. Det var nok flere enn mine øyebryn som hevet seg når jeg kikket på cd-heftet.

Men la det være sagt med en gang. Denne platen er en liten åpenbaring. Musikken er fengende, orkesteret er meget lydhørt ovenfor solistene og det hele sys sammen av Jaakko Kuusisto fra dirigentpulten.

Det er på de to hovedverkene har hele instrumentariet er samlet. Tonespråket i «Concerto for Indian Violin and Tuba» (fra 2016 og bestilt av Øystein Baadsvik) og «A Tribute to Bach» fra 1987 er fascinerende, og den lille skepsis man hadde forsvinner som dugg for solen. Musikerne blir så til de grader integrert i klangbildet - og tolkningene fra solister og de andre musikerne er nydelige.

Subramaniam er en av indias lende musikere og komponister og har skrevet verk for blant annet New York Filharmoniske orkester, samt Oslo-filharmonien. Han har arbeidet sammen med musikere som fløytisten Jean-Pierre Rampal, fiolinisten Yehudi Menuhin og jazzmusikerne Herbie Hancock og Maynard Ferguson - bare for å nevne noen.

I tillegg til de to nevnte verkene ovenfor finner du også «Journey» og «Eclipse» på innspillingen.

Bli kjent med denne musikken, du vil garantert ikke angre.

Medvirkende ellers er:
Kavita Krishnamurti, vokal - Ambi Subramaniam, fiolin - Dhulipala Srirama Murthy, indisk tromme og Toms Mikãls på tangenter.

SUBRAMANIAN & BAADSVIK: «Journey»
Lakshminarayana Subramaniam, fiolin - Øystein Baadsvik, tuba
Trondheim Symfoniorkester, Jaakko Kuusisto (dirigent)
BIS-2273 (2018)
Spilletid: 58:35

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar