fredag 27. desember 2019

Et blikk for orkestrering

Det er spennende å følge serien med Ketil Hvoslefs (f. 1939) kammermusikk som gis ut på platemarkert LAWO Classics. Og det er veldig kjærkomment når nå Simax Classics gir ut tre verk av denne spennende komponisten. Og har man Leif Ove Andsnes og Hvoslefs "husorkester" Bergen filharmoniske orkester på laget, blir resultatet meget godt.

Det er kun klaverkonsert fra 1993 som er spilt inn spesielt for denne produksjonen. Konserten stiller sine absolutte krav til både solist, orkester og dirigent - og det et imponerende stykke musikk som strømmer ut av høyttalerne. I tillegg er komponistens bakgrunn for å skrive denne klaverkonserten særdeles spesiell. For det var Mozart som var den utløsende faktor for dette verket, som du kan lese om i cd-heftet.
Verket ble urframført av denne innspillingens solist; Leif Ove Andsnes - den gang med Stavanger Symfoniorkester. Det er tydelig at Andsnes har et nært forhold til denne konserten, en konsert som til de grader krever perfeksjon fra solisten. Det er et spennende spill som oppstår mellom pianist og orkester.
Dette er godt skrevet og godt framført!
Platas to andre verk er spilt inn i henholdsvis 2011 («Ein Traumspiel» fra 2009) og 2013 («Barabbas - opera uten sangere» fra 2013)
«Ein Traumspiel» viser igjen hvordan Hvoslefs musikk tidvis er transparent, tidvis intens og tidvis nesten minimalistisk. Og igjen finner vi en orkestratør som imponerer med en klangverden som fascinerer.
Bak tittelen «Barabbas - opera uten sangere» skjuler det seg en lang vei. Teaterstykket som var regissert av Stein Winge fikk sin urpremiere i 1981, da med Hvoslef som komponist. Men komponisten var langt fra ferdig med temaet Barabbas. Og i 2004 ble operaen, som inneholdt helt ny musikk, framført for første gang på Nasjonaloperaen i Oslo. Men igjen gikk Hvoslef løs på materialet - og en konsertversjon så omsider dagens lys i 2013.
Denne platen er en meget fin hyllest til en av landets mest markante komponister. Og sammen med kammermusikkserien som gis ut på platemerket LAWO, får tilhøreren et godt innblikk i Ketil Hvoslefs virke.
I cd-heftet finnes også et godt intervju med Ketil Hvoslef og Leif Ove Andsnes.

KETIL HVOSLEF: «Klaverkonsert»*, «Ein Traumspeil»** og «Barabbas»***
Solist: Leif Ove Andsnes, klaver
Bergen Filharmoniske orkester
Dirigenter: Edward Gardner* - Eivind Gullberg Jensen ** - Juanjo Mena ***
Simax Classics PSC 1375 (2019)
Spilletid: 79:00


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar