torsdag 19. desember 2019

Sårhet og trøst

Teksten til «Gebete für Mitgefangene» er skrevet av den tyske teolog og motstandsmannen Dietrich Bonhoeffer. Han ble henrettet 9. april 1945 for å ha drevet anti-nazistisk virksomhet. Det er Knut Nystedt (1915-2014) som har gitt bønnene musikalsk liv.

Tekstene er selvsagt sterke med nazismens grusomheter som bakteppe, og når man titter litt i cd-heftet får Nystedts verk en ekstra dimensjon, da det er tilegnet hans egen datter som omkom under tragiske omstendigheter rett etter at «Gebete für Mitgefangene» ble urframført i Nidarosdomen i 1994.
Platas andre del er en samling salmer og folketoner som handler om den folkelige religiøsiteten, med fokus rundt tiden da livet slutter.
Det er den litt spesielle kombinasjonen sopran og orgel som er instrumentariet på denne innspillingen. Og enkelte ganger kunne man kanskje ønsket en kombinasjon med piano i stedet, men likevel er musikken og det klanglige resultatet blitt til spennende lytting.
Sopranen Berit Norbakken Solset innehar vokale kvaliteter som er udiskutable, og hun benyttes da ofte i kirkemusikalske verk og vi finner henne også i operaens mangslungne verden.
Med seg har hun organist Gro Bergrabb, som er lydhør i sitt samspill med Solset.

På platen finner du:
Knut Nystedt: «Gebete für Mitgefangene»
Fridthjov Anderssen: «Hvo ene lader Herren råde»
Ivar J. Eliassen: «No ror ei natt seg ut fra land» og «Herre, så stiger vår takk til deg»
...samt folketonene «Hvo ene lader Herren råde» i et arrangement av Bjørn Lien og «Dagsens auga sloknar ut» i et arrangement av Bjørn Andor Drage.

GEBETE FÜR MITGEFANGENE: (Knut Nystedt)
Berit Norbakken Solset, sopran
Gro Bergrabb, orgel
LAWO Classics LWC1176 (2019)
Spilletid: 51:57
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar