mandag 2. desember 2019

Friskt og fransk

Kringkastingsorkesteret (KORK) har med seg organist Kåre Nordstoga, samt pianistene Christian Ihle Hadland og Håvard Gimse i en musikalsk hyllest til den franske komponisten Francis Poulenc (1899-1963). Og den mangslungne musikken faller godt i smak hos undertegnede.

Musikken er leken, nysgjerrig og stilistisk elegant. Derfor er det herlig å høre at musikerne i KORK virkelig vet å akkompagnere tre av landets dyktigste solister.
Plata innledes med Poulencs «Klaverkonsert» som han skrev i 1949. Og her briljerer Christian Ihle Hadland med sitt lekne og småfinurlige spill. Komponistens intensjoner med verket - nemlig å skape en lett og leken stemning, med iørefallende og delvis humoristiske melodier - tas meget godt vare på av Hadland. Når han så får selskap av Håvard Gimse i den berømte dobbeltkonserten (1932), brettes på mange måter Poulencs lettere blanding av musikalske stiler inn, servert med tidvis blendende solistiske partier.
Orkesteret er på mange måter medspillere i dette verket - og har sin tydelige misjon - delvis sidestilt og delvis som akkompagnatør. Dette mestrer KORKs musikere på en meget fin måte - trygt ledet av Thomas Søndergård.
Plata avsluttes med den spennende orgelkonserten (1938). Her setter på en måte alvoret inn. Musikken er følelsesmessig todelt - innadvendt og utadvendt. Vi møter en komponist som nok forsker i sine musikalske uttrykksformer - og som lager en musikalsk spenning i verket som er fascinerende.
Det er Norges «orgelmester» Kåre Nordstoga som trakterer sitt instrument i Oslo Domkirke på fremragende måte - og denne konserten ledes av Peter Szilvay.

Egil Baumann har skrevet meget godt om Poulenc og platas tre verk i cd-heftet.

FRANCIS POULENC: «Concertos»
Christian Ihle Hadland, klaver
Håvard Gimse, klaver
Kåre Nordstoga, orgel
Kringkastingsorkesteret - dirigent Peter Szilvay
LAWO Classics LWC 1173 (2019)
Spilletid: 58:57

(Jeg gjør oppmerksom på at undertegnede jobber per dato som vikar i NRK Klassisk)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar